Höga elpriser har varit en följetång i media under året. Spartips har blandats med reportage om företag som riskerar att gå i konkurs. Men hur illa det än beskrivs så är Sverige lyckligt lottade i Europas elkaos.

ANNONS

Merparten av länderna i Europa drabbas väsentligt värre. Det visar en analys sammanställd av internationella valutafonden (IMF) Europe Must Address a Toxic Mix of High Inflation and Flagging Growth (imf.org).

 4 procents tunnare plånbok

IMF har prognosticerat hur stora merkostnaderna blir i procent av den genomsnittliga totala hushållskonsumtionen. I rapporten har 27 europeiska länder jämförts.

De svenska hushållen placeras på sjunde plats med en estimerad merkostnad av de högre elpriserna på drygt 4 procent. Det kan jämföras med snittet på 7–8 procent.

Men det är värt att poängtera att det också är ett genomsnitt för de svenska hushållen. I södra Sverige blir påverkan något större.

Källa: IMF

Estland tappar 20 procent i årets elkaos

Länder som Storbritannien, Danmark och Italien kommer exempelvis att få sitt konsumtionsutrymme reducerat med 10 procent till följd av högre elpriser.

Värst drabbade är Estland som får en smäll på 20 procent. Estland har haft Ryssland som stor leverantör av naturgas. Även Holland får det avsevärt tuffare där plånboken blir nästan 14 procent tunnare.

Svenskarna, med sin vattenkraft, har i det här sammanhanget faktiskt inte så stor anledning att klaga. Dessutom har regeringen utlovat ett elstöd på 55 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Det kunde varit betydligt värre.

Relaterade artiklar:

Här säljs obligationer som aldrig förr. Dagens PS