Dagens PS

Ericsson tappar stort i 6G-racet

Ericsson tappar stort
Den svenska telekomgiganten Ericsson tappar stort i det nya 6G-racet som domineras helt av Asien. (Foto: Jonathan Chng, Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 02 okt. 2021

Ericsson tappar stort i det pågående 6G-racet. Sveriges teknologiska flaggskepp har firat triumfer den senaste tiden. På börsen har kursen fördubblats sedan Börje Ekholm tillträdde som vd 2017.

ANNONS
ANNONS

Vinstmarginalen har kommit upp på nivåer som inte setts på 20 år. Och på marknaden har Ericsson blivit marknadsledande i utrullningen av den nya standarden 5G. Men det ser tyvärr inte lika bra ut framåt.

Asien har mutat in 54 procent av patenten

Enligt data från japanska konsultfirman Cyber Creative Institute, som fångats upp av nyhetstjänsten Nikkei Asia, kommer patenträttigheterna för applikationer för nästa mobilgeneration – 6G – att dikteras av Kina, följt av USA och Japan.

Ericsson tappar stort

Av de 20 000 hittills utgivna patentet för 6G har över 40 procent registrerats av kinesiska bolag. Inklusive Japan och Sydkorea har Asien mutat in 54 procent av patenten för den nya mobilstandarden.

Ericsson och Nokia tappar stort

Europa, som härbärgerar de två telekomtitanerna Ericsson och Nokia, har bara registrerat knappt 9 procent av patenten. Det här är både överraskande och oroväckande.

I synnerhet för Ericssons aktieägare. Som jämförelse har USA, som inte har någon tillverkare av mobil infrastruktur, över en tredjedel patenten för 6G.

ANNONS

Det kan förvisso vara så att Ericsson och Nokia har lagt rabarber på de viktigaste patenten. Men de kommer inte att kunna, som det ser ut av fördelning för patent, profitera på hela värdekedjan.

6G snart här

Och 6G är inte alltför långt borta. Enligt bland annat Ericssonkonkurrenten Samsung beräknas utrullningen börja redan 2028.

Om 6G blir tio gånger snabbare än 5G, som prognoserna indikerar, så lär det bli rusning till 6G från konsumenterna.

Läs mer:

Framtidens vinnaraktier – de med flest patent. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS