Dagens PS

Framtidens vinnare – de med flest patent

Framtidens vinnare
Historiskt har investerare hittat framtidens vinnare bland de länder och bolag som har flest patent. Gäller det fortfarande behöver vi se upp. (Foto: Mostafa Meraji, Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 26 sep. 2021Publicerad: 26 sep. 2021

Investeringar i forskning med efterföljande patent har historiskt visat sig vara en bra fingervisning för vilka företag och länder som kommer att vara framtidens vinnare.

ANNONS
ANNONS

Om den här tumregeln även gäller framöver är det dags för västvärldens företag att skärpa sig.

Fler patent än USA

Enligt statistik samanställd av investmentbanken J.P Morgan Asset Management har nämligen Kina tagit kommandot i patentligan (se diagram nedan).

Framtidens vinnare

Och det efter en makalös utveckling. För 25 år sedan var antalet patent i Kina i princip noll. För fem år sedan var Kina fortfarande efter såväl USA som Japan.

Förra året erhöll kinesiska företag runt 10 000 fler patent än amerikanska företag och avståndet var ännu större till Japan. Det indikerar var vi kommer hitta framtidens vinnare.

Västvärlden hjälplöst efter

Europa är ännu mer distanserade. För tio år sedan hade Tyskland lika många patent som Kina. 2020 fick Kina mer än tre gånger fler patent än ingenjörsnationen Tyskland.

ANNONS

Europa och USA har redan tappat teknikförsprånget till Kina. Men fortsätter den trenden kommer västvärldens företag att hamna hjälplöst efter.

Kina dikterar villkoren

Ericsson är nog det svenska bolag som tjänat mest på just patent genom åren. Den som uppfinner tekniken kan diktera villkoren för de som vill licensiera tekniken.

Det har inneburit en strid ström med pengar från bland annat Kina till västvärlden. I framtiden är risken uppenbar att kapitalströmmarna går åt andra hållet.

Inte bra för vare sig Sverige, Europa eller USA.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS