Rika svenskar har blivit rikare under pandemiåret. För fem av landets rikaste miljardärer har den sammanlagda rikedomen ökat med cirka 150 miljarder kronor.

ANNONS

I Sverige var det de mest välbärgade som först varnade att pandemin skulle leda till stora ekonomiska och sociala kostnader.

När pandemin slog till motsatte sig Investors ordförande Jacob Wallenberg stränga nedstängningar av rädsla för social oro och ökad arbetslöshet. Det rimmade väl med Sveriges regerings ganska avståndstagande inställning till social distansering.

Både ekonomin och den sociala friheten skyddades, till kostnaden av högre dödstal än grannländerna, och Sveriges image som moralisk supermakt förstördes skriver Bloomberg.

Ekonomin skenar

Nu skenar Sveriges ekonomi tillbaka mot nivåerna innan pandemin men en ny socioekonomisk utmaning har uppstått. Rika svenskar har blivit rikare under det senaste året. Fem av landets rikaste miljardärers sammanlagda rikedom har ökat med 18 miljarder dollar (knappt 150 miljarder kronor), enligt data som Bloomberg har sammanställt.

En fastighetsboom hjälper till att skapa nya miljardärer. Enligt Knight Frank har fastighetspriserna i Stockholm ökat med 7,7 procent på ett år, vilket är mer än i både London och San Fransisco. Techtalanger och stigande värderingar på uppstartsbolag som Klarna väcker upphetsning bland bankirer, skriver Bloomberg.

Ojämlikheten som på 80-talet

Samtidigt har arbetstillfällen inom Sveriges servicesektor försvunnit och landets invandrade befolkning har svårt att hitta jobb. Ojämlikheten mätt i hushållens disponibla inkomst är nu högre än den var på 1980-talet, detta enligt Riksbanken, skriver Bloomberg.

Det här har lett till att Sveriges regering talar om förmögenhetsskatt. Finansminister Magdalena Andersson har tagit upp möjligheten att införa en skatt för miljonärer. Historiskt sett har Sverige varit mer jämlikt än det mesta av den rika världen, men nu finns en ny post-covid-oro.

Förmögenhetsskatt inte rätt väg

Det är ovanligt att gapet mellan dem som äger fastigheter och aktier och dem som inte gör det är så stort, det menar Bloombergs analytiker Johanna Jeansson. Men i det här fallet är en förmögenhetsskatt inte sättet att möta en växande ojämlikhet.

Sverige avskaffade förmögenhetsskatten i januari 2007, en skatt som uppmuntrade till penningflykt och avskräckte från investeringar. Kanske skulle en covid-solidaritetsskatt som tas ut en gång, likt den i Argentina, vara mer effektiv.

ANNONS
ANNONS

En sådan engångsskatt kan dock kräva väldigt skicklig politik som lyckas övertyga medborgarna att det är just en engångsgrej så att investerare inte tappar förtroendet.

Fler svenska miljonärer 2025

En förmögenhetsskatt skulle inte heller passa med Sveriges långsiktiga utmaning med ojämställdheten då Frank Knight spår att vid 2025 kommer antalet svenskar med en förmögenhet på över 30 miljoner dollar (cirka 250 miljoner kronor) ha ökat med 59 procent, det skriver Bloomberg.

Läs mer: Singapore har blivit de superrikas säkra hamn [Dagens PS]