Från att tidigare genomgående har belönats så har förvärv på börsen börjat ifrågasättas. I rådande marknad mottas inte längre företagsförvärv med ovationer. Det är numera lika vanligt med en negativ börsreaktion.

ANNONS

Securitas och Ericssons senaste förvärv är bra exempel. Skepsisen är sund.

Statistiskt är det nämligen mindre än hälften av stora förvärv, enligt konsultfirman Mckinsey, som blir lyckade.

Världens bästa företagsköp

Men samtidigt kan framgångsrika förvärv generera enorma mervärden för aktieägarna. Konsultfirman 10kreader.com har ställt samman vad de bedömer som de tio mest värdeskapande företagsförvärven i historien.

Samtliga är amerikanska och rankingen baseras på vilket mervärde i absoluta tal som affärerna bedöms ha bidragit med.

De 10 största förvärv som genererat bäst avkastning
Källa: 10kreader.com

DoubleClick bästa förvärv

Det är nästan genomgående de stora teknologijättarna som står för de bästa affärerna. Att tidigt ha insett hur marknaden kommer att utvecklas har betalat sig.

Toppar listan gör Alphabets köp av annonsbolaget DoubleClick 2008, som ligger bakom Googles makalösa annonsdominans på internet.

10kreader.com uppskattar att DoubleClick har bidragit med det monstruösa mervärdet av 1 900 miljarder kronor sedan förvärvet.

Android gav mest procentuellt

Den procentuellt sett bästa affären är nog ändå Alphabets köp av opererativsystemet Android, som nu sitter i majoriteten av alla mobiltelefoner i världen.

Alphabet betalade bara drygt 500 miljoner kronor 2005 för Android. Idag värderas Android, enligt 10kreader.com, till cirka 1 500 miljarder.

ANNONS
ANNONS

Framsynta ledningar kan skapa enorma värden

Det är motiverat att nagelfara förvärv. Allt är inte guld som glimmar. Men det har visat sig att framsynta ledningar skapat enorma mervärden genom förvärv.

Så kommer det vara även framöver.

Relaterade artiklar:

Statistik kan ge Klarnas aktieägare kalla kårar. Dagens PS