När fintechbolaget Klarna redovisade en förlust på 2,6 miljarder kronor för det första kvartalet 2022 var det en rejäl försämring mot fjolårets blygsamma minus på 0,7 miljarder. Bolaget försvarade förlusten med att tillväxt kostar och speciellt satsningen i USA.

ANNONS

Det är Klarnas snabbast växande marknad just nu. Men färsk statistik från Statista Global Consumer Survey över internetbetalningar i USA borde ge Klarnas aktieägare kalla kårar.

Bara åttonde plats bland giganterna

Trots satsningen i USA och 28 miljoner kunder, enligt Klarna, så är det bara 4 procent av amerikanarna som betalat via Klarna det senaste året.

Det placerar Klarna som blott det åttonde mest använda betalningsalternativet över internet i USA.

Det må vara en viss eftersläpning i siffrorna men vad som oroar mer är konkurrensen på USA-marknaden.

Källa: Statista Global Consumer Survey

Klarna slåss mot världens största och rikaste företag

Det är nämligen inte vem som helst som Klarna konkurrerar med. Alphabet (Gpay), Apple (apple pay) och Amazon (amazon pay) är inte bara tre av världens största företag.

Har kassa på 2 600 miljarder kronor

De har dessutom enorma kassor. Alphabet och Apple har tillsammans en nettokassa på cirka 2 600 miljarder kronor.

Klarna tog nyligen in 8,5 miljarder kronor efter att värderingen sänkts med 80 procent.

PayPal dominerar

Därutöver finns den lönsamma kreditkortsjätten Visa. Högst marknadsandel har Paypal som, inklusive helägda Venmo, just nu har 53 procent.

PayPal köpte som bekant svenska Izettle (numera Zettle) 2018 för 19 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Aktieägarna bör ha djupa fickor

Det här är helt andra konkurrenter än Resurs Bank, Qliro eller de något trögrörligare gamla bankerna som bolaget möter på hemmaplan.

Profilen och inriktningen skiljer sig åt mellan de olika betalningserbjudandena men de djupa fickorna hos merparten av konkurrenterna bådar inte gott vilket gör att Klarnas aktieägare kan riskera ytterligare emissioner till låga värderingar.

Relaterade artiklar:

Börsen står pall för åtstramningarna…hitintills. Dagens PS