Just nu tycker kanske en del investerare att det är frestande att köpa mera aktier. Men låt er inte luras att tro att vändningen är nära, bedömer investmentbanken Morgan Stanley, som manar till försiktighet på börsen.

ANNONS

Vid en första anblick kan börsen, enligt banken, tyckas vara intressant. För det första har kursnedgången gjort att värderingarna mer attraktiva.

Marginalerna på rekordnivåer

För det andra ser kvartalsresultaten ut att bli riktigt starka för det fjärde kvartalet. Rörelsemarginalen för de amerikanska noterade bolagen ser ut att bli två procentenheter högre jämfört med 2019, och det är en rekordnivå.

För det tredje visar den senaste statistiken från amerikanska Labor Statistics U.S. Bureau of Labor Statistics att produktivitetsförbättringen (+6,6% i USA) är mycket bättre än förväntat.

Kostnadsexplosion att vänta

Men det finns också några andra omständigheter i den andra vågskålen som inte alls, enligt banken, ser så gynnsamma ut. Företagen har blivit mer osäkra om den framtida vinstutvecklingen. Den är nu mera dimmig och förklarar varför analytikerna börjat justera ned vinstprognoserna för i år.

Vidare är Morgan Stanley orolig för kostnadschocken från energi, transporter och löner. Det finns en förskjutning i tiden när kostnaderna slår igenom på resultatet. Men genomslaget kommer.

Finns förlorarbranscher när pandemin avklingar

Sedan finns det en förhoppning att borttagna restriktioner kommer att ge en skjuts i ekonomin för flera branscher. Det stämmer, anser banken, för bland annat rese- och restaurangbranschen. Men det finns samtidigt branscher som gynnats under den här pandemin och som nu tappar momentum.

Motvind för vinsterna

Det här kokar, enligt Morgan Stanleys globala investeringskommitté, ned till rekommendationen att vara fortsatt försiktig på aktiemarknaden. Det kan bli en rejäl motvind när det gäller företagsvinster.

De fortsatt generösa stimulanserna från centralbankerna maskerar riskerna och den kommande åtstramningen har precis börjat. Det kan bli en volatil resa.

Undvik teknologi

Men som alltid, påpekar banken, så finns det möjligheter. Defensiva och cykliska aktier med hög kvalitet och bra kassaflöde kommer att utvecklas väl i den här miljön, tror Morgan Stanley. Däremot är det bråttom att sälja av alla högvärderade teknologiaktier.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Appar – hela världens stora fritidsintresse [Dagens PS]

Analys: Aktiemarknaden kan överdriva oron för Ukraina [Dagens PS]