Analys: Aktiemarknaden kan överdriva oron för Ukraina

Uppdaterad: 14 feb. 2022Publicerad: 14 feb. 2022
aktiemarknaden kan visa överdriven oro kring Ukraina
Plötsligt har den geopolitiska osäkerheten i Ukraina seglat upp som ett börshot och satt skräck i aktiemarknaden. Det är lätt att bli stressad över braskande rubriker och frestad att lämna aktiemarknaden. Men det kan vara ett överilat beslut visar den historiska statistiken från LPL Research. (Foto: Pixabay)

Plötsligt har den geopolitiska osäkerheten i Ukraina seglat upp som ett börshot och satt skräck i aktiemarknaden. Det är lätt att bli stressad över braskande rubriker och frestad att lämna aktiemarknaden. Men det kan vara ett överilat beslut.

ANNONS
ANNONS

En tillbakablick på liknande historiska händelser, om än inte identiska, ger vid handen att börsnedgångarna brukar bli begränsade i både absoluta tal och tid.

22 historiska katastrofer

Det är analysfirman LPL Research som plockat fram 22 händelser i världen som kan liknas med vad som nu är på gång. Det är en salig blandning med allt från Vietnamkriget till bombdådet i Londons tunnelbana.

Listan förefaller vara mer av ett axplock än en komplett samling. Vissa geopolitiska händelser, som kriget på Balkan, är inte med.

Aktiemarknaden har visat nedan rörelser vid tidigare katastrofer Källa: LPL Research

ANNONS
ANNONS

Nedgången begränsad

Men avsaknaden av några katastrofer skulle nog inte ändra slutsatsen. Kursnedgångarna på aktiemarknaden är begränsade.

Covid-19 är den överlägset största händelsen i termer av kursreaktion, minus 34 procent.

Den slår med råge den japanska flygattacken i Pearl Harbor, som fick USA att aktivt gå med i andra världskriget.

Snart vänder det

I snitt har fallet på aktiemarknaden bara varit 6 procent. Dessutom har nedgångarna inte varit speciellt utdragna. I genomsnitt har börsfallen bara varat i 22 dagar.

Och det har sedan bara tagit 50 dagar för börsen att återhämta hela fallet. Om historien är en ledstång så torde snart oron över Ukraina vara diskonterad på aktiemarknaden i såväl tid som nedgång.

Relaterade artiklar:

Ska 1920-talets börs upprepas? Dagens PS

ANNONS
ANNONS