Därför står aktiemarknader i Europa inför uppgång

Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 17 feb. 2022
aktiemarknaden Europa
Aktiestrateger har pekat på Europa i flera år som en undervärderad marknad. Trots nästan hälften så höga värderingsmultiplar som i USA, och lägre än i Norden, har investerarna fortsatt att undervikta europeiska aktier. Foto unsplash.com

Aktiestrateger har pekat på Europa i flera år som en undervärderad marknad. Trots nästan hälften så höga värderingsmultiplar som i USA, och lägre än i Norden, har investerarna fortsatt att undervikta europeiska aktier.

ANNONS
ANNONS

Bristen på innovativa företag och ett alltmer byråkratiskt EU har varit ett par av anledningarna. Därför har få lyssnat på lockropen. Tills nu.

Stockholmsbörsen gynnas

Förra veckan uppvisade nämligen den största inflödet till Europafonder sedan maj 2017, enligt investmentbanken BofA. Det är ju något som även gynnar Stockholmsbörsen. Rimligtvis hade nedgången på Stockholmsbörsen varit ännu större utan den här kapitalinjektionen.

Var pengarna tas ifrån är oklart men en inte alldeles för vågad gissning är en omviktning från USA-marknaden. Där dominerar ju de stora teknologibolagen som utpekas som förlorare i en högre räntemiljö.

Källa: BofA Global Investment Strategy, EPFR


London plus i år

Det här nyvaknade intresset för Europa tycks redan avspegla sig i kursutvecklingen. Europabörserna har, med undantag av bland annat börserna i Stockholm och Köpenhamn, klarat sig betydligt bättre sedan årsskiftet jämfört med USA och världsindex.

I London har kurserna till och med stigit med ett par procent. I Frankrike och Spanien är nedgången bara någon enstaka procent.

Verkstadsbolag

Det som lockar i Europa just nu, förutom värderingen, är sannolikt det rika utbudet av värdebolag och cykliska bolag. Det är sektorer som förväntas utvecklas relativt bra med de nya makroekonomiska förutsättningarna.

Tyskland bilbolag har stigit brant på börsen sedan årsskiftet. Även verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen borde fånga utländska investerares intresse.

Relaterade artiklar:

Stigande ränta – så allvarligt är läget 

Läs även:  Se upp – att investera i stadsobligationer är lika riskfyllt som i aktier 

ANNONS
ANNONS