Värderingarna på aktiemarknaden börjar bli ansträngda i dag. Många köper aktier av fel skäl – inte minst på grund av akronymen TINA (there is no alternativ). Den bedömningen gör en av aktiemarknadens stora legender – Mats Andersson, som haft flera av den svenska aktiemarknadens tyngsta positioner. Han delar öppenhjärtigt i det här avsnittet av Finansräven.
Legenden om aktierna du ska ha nu
Mest läst i kategorin
En av de första positionerna för Mats Andersson var som ansvarig för börsanalys på Affärsvärlden under tiden när analyserna i affärsmagasinet fick ett mycket stort genomslag på kurserna på Stockholmsbörsen. Sedan som investmentbankir, bland annat i form av chef för både brittiska Warburgs (som på den tiden var en av Europas mest ansedda investmentbanker) och sedan Deutsche Bank i Stockholm.
Därefter en av de tyngsta förvaltare i positionen som vd för statliga pensionsfonden AP4, och ledde fonden från den sämsta till den bästa AP-fonden. Dessförinnan chef för förvaltningen på Skandia Liv.
Stor risk i dag
”Risken är mycket stor i dag på aktiemarknaden i dag”, säger Mats Andersson, som påpekar att man ska vara mycket selektiv i dag. En strategi han tillämpar själv.
”Jag väljer i dag defensiva aktier och har en bra utdelningskapacitet två, tre år. Även i dåliga marknader finns det kursvinnare.”
Mats Anderssons intresse för aktier väcktes av en slump.
”På den tiden låg tidningarnas sporttabeller brevid börslistorna. Jag började läsa börslistorna och blev fast. Det är ett gift.”
Enorm utveckling
På den tiden var omsättning på börsen var 50 – 100 Mkr. Och det fanns 114 noterade bolag.
”Jag läste i stort sett alla börsbolags bokslut. Jag visste vem som var VD och vem som var ordförande. Jag visste vad bolagen gjorde. Och jag hade en åsikt om aktiekursen”, säger Mats Andersson, och tar upp hur aktiemarknaden ändrats:
”Det var en helt annan värld. Varit en enorm utveckling. I dag har jag fått lära mig att det finns cirka 1 000 noterade bolag på Stockholmsbörsen. Det är jättebra i grund och botten.”
Annorlunda bedömning
Han skolades av aktiemarknadslegenden László Szombatfalvy sätt att värdera aktier. Tillsammans med annan legend Christer Jacobsson – tidigare vd för Alfred Berg på firmans storhetstid – räknade de igenom samtliga bolag på börsen för att komma fram till en riktkurs.
”Då var räknandet svaret på allting. Mitt sätt att bedöma bolag är annorlunda i dag. I dag försöker jag också att ta ställning till annat, som vd och ledning.”
Blivit kortsiktigare
En skillnad i dag mot tidigare är att man blivit kortsiktigare.
”Det är en styrka och möjlighet att man kan vara långsiktigare. Det korta perspektivet innehåller så pass mycket slumpfaktorer.”
Den som har ett långt perspektiv får en avkastning på 7 till 8 procent realt.
”Man ska ha likviditet man behöver två, tre år. Resten kan du ha investerat långsiktigt.”
Kritisk mot indexförvaltning
Mats Andersson är mycket kritiskt mot indexförvaltning.
”De brukar inte ens generera lika bra som index.”
Han är också kritisk till att stora indexförvaltare inte tar något ansvar för bolagen – exempelvis genom valberedningar.
Mats Andersson understryker att indexförvaltning öppnar för möjligheter köpa in sig billigt i bra bolag, som är felprissatta. Det blir en konsekvens av att de aktier som väger tungt i index automatiskt blir mer efterfrågade.
Viktiga miljöfrågor
Under tiden som vd för Fjärde AP-fonden fick han upp ögonen för vikten av att bolagen arbetar miljöfrågorna. Han fick sig en rejäl tankeställning under en lunch med Lazlo Szombatfalvy som frågade:
”Hur tar du hänsyn till klimatrisken som en långsiktig placerare. Ju mer man lyssnade och lärde sig desto viktigare blev frågan.”
Han insåg utmaningen och möjligheten när 2012 reste runt och träffade många av världens största förvaltare, och insåg att ingen tog hänsyn till miljö- och klimatrisk.
Det slutade med att AP4 rensade bort de sämsta bolagen ut miljösynpunkt ur portföljen, men branschneutralitet.
”Det handlade inte om välgörenhet. Det visade att det inte är något annat riskhantering, som ger bättre avkastning.”
Läs mer: Bästa kompass för börsen – 97,2 procent korrelation