Börsens potential hittar vi på oväntade platser. I förra veckan lade riskkapitalbolaget Thoma Bravo ett bud på det norska mjukvarubolaget Mercell. Premien var hela 110 procent.

ANNONS

Men det skall ställas i relation till att Mercell fallit med 80 procent på Oslobörsen de senaste två åren.Trots den allmänna börsnedgången är Thoma Bravos uppköp ett undantag på marknaden.

Däremot har riskkapitalbolagen fortsatt att sälja av innehav på börsen. Hemnet och Truecaller är några exempel.

Fonderna måste investera

Utförsäljningarna är förståeliga. Fonderna som äger innehaven måste likvideras efter viss tid. Men det gäller ju också att investera för nya fonder som rest kapital.

Och det är börsens kanske största potential just nu.

Börsens potential är överkapitaliserade fonder
Källa: BofA

Dubbla nivån jämfört med finanskrisen

Enligt investmentbanken BofA sitter riskkapitalbolagen (inklusive vencap) på närmare 25 000 miljarder som skall investeras. Det är i jämförelse mer än dubbla värdet på Stockholmsbörsen.

Det är mer än dubbelt så mycket jämfört med nivån vid finanskrisen 2008.

Obelånade börsbolag

Det är rimligt att anta att en ansenlig del av det här kapitalet kommer i form av utköp av noterade börsbolag. Det är grunden till vårt antagande om börsens stora potential.

ANNONS
ANNONS

Eftersom riskkapitalbolagen har för vana att skuldsätta förvärvade bolag så är det obelånade börsbolag med låg värdering som lär vara i blickfånget.

Kan vara en god idé att ta fram börslistan och plocka ut de troliga uppköpen. Utköpet av Mercell kan vara startskottet.

Relaterade artiklar:

Inflationen på väg ner enligt storbankerna. Dagens PS