Dagens PS

Börsen mer långsiktig än många tror

Börsen mer långsiktig
Överraskning? Investerarna har faktiskt inte blivit mer kortsiktiga under de senaste 20 åren. Det visar den senaste statistiken från World Federation of Exchange. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 26 sep. 2021Publicerad: 26 sep. 2021

Ett gammalt slitet uttryck på börsen är att marknaden blir mer och mer kortsiktig. Det stämde förvisso bakåt i tiden men gör det inte längre.

ANNONS
ANNONS

Investerarna har faktiskt inte blivit mer kortsiktiga under de senaste 20 åren. Det visar den senaste statistiken från World Federation of Exchange.

Man äger en aktie i sju månader

Enligt den färska rapporten har aktieägare, som ett genomsnitt för alla börsen i världen, en aktie i drygt sju månader.

Det innebär att börsen är mer långsiktig än vad många trott. Omsättningshastigheten för en aktieportfölj, liten som stor, är i snitt 40 procent.

Det kan låta mycket men det är faktiskt samma innehavstid och omsättningshastighet som rått på världens aktiemarknader sedan år 2000 (se diagram nedan).

Börsen mer långsiktig Börsen mer långsiktig än många tror

Ingen folksport 1980

Går man däremot tillbaka 40 år i tiden, till 1980, är skillnaden enorm. På den tiden satt aktieägarna och ruvade på aktierna i snitt 9,7 år.

Men då var aktiesparande inte en folksport som det numera är i Sverige. Att köpa och sälja en aktie gjordes av banken och det krävdes inte sällan personligt besök på bankkontoret.

Informationen från börsbolagen var knapphändig, sen och inte samtidig till alla. Det var en helt enkelt en annan börsvärld.

Omsättningsrekordet ryker 2021

Med dåtidens omsättningshastighet var omsättningen på börser låg. Eller rättare sagt extremt låg. Nu är det annorlunda. Förra året blev det nytt omsättningsrekord på världens börser.

Totalt omsattes det aktier för hela 1 597 biljoner kronor, varav Stockholmsbörsen stod för runt en procent. Det motsvarar en uppgång på 47 procent mot 2019 till följd av kursuppgångar samt nya noterade företag.

En föga vansklig gissning är att rekordet kommer att slås 2021.

Relaterade artiklar:

Återköp av aktier en varningssignal för långsiktiga investerare. Dagens PS

Vinnaraktier om historien upprepar sig. Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS