President Biden står inför tunga beslut och måste nu börja tänka på hur han ska bli omvald. Investmentbanken BofA tror att inflationen kommer att få högsta prioritet.

ANNONS

Det presidenten för världens största land företar sig och bestämmer påverkar resten av världen. Och det finns mycket på President Bidens agenda just nu. Men det viktigaste för presidenten, som för alla andra politiker, är att bli omvald. Och då tror investmentbanken BofA att valet är enkelt. 

Inflationen högsta prioritet 

Banken har satt ihop grafen för den sittande presidentens popularitet med inflationskurvan i USA. Den visar en bra korrelation. Ju högre inflation desto lägre opinionssiffror för Biden. Det kan innebära att just inflationsbekämpningen kommer att få högsta prioritet. Vad i verktygslådan som kommer att användas återstår att se. Men högre räntor och lättade restriktioner för energiutvinning (läs olja) är ett par förslag med låga odds.

biden
(Källa: BofA)

It´s the economy stupid 

1992 myntade Bill Clintons dåvarande valstrategen James Carville den berömda frasen ”It´s the economy, stupid” till en medarbetare. Andemeningen var att det viktigaste för väljarna var den egna ekonomin. Den rådande recessionen spelade utmanaren Clinton i händerna som otippat vann över den sittande presidenten George Busch. Det kommer garanterat Biden ihåg. Föga överraskande uttalade Biden sig i förra veckan på följande sätt: ”Inflation is my top economic priority”. 

ANNONS
ANNONS

 Läs mer: Om inflationen består är det här du ska ha pengarna