Dagens PS

Bästa kompass för börsen – 97,2 procent korrelation

Kompass för börsen
Förra månadens turbulens blev kortvarig. Nu är börsen återigen och sniffar på ”all time high”. Det är kanske inte så konstigt, menar den kvantitativa analysfirman Lohman Econometrics som visar sig ha en mycket god kompass för börsens utveckling. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 07 nov. 2021Publicerad: 07 nov. 2021

Börsturbulensen i september blev kortvarig. Nu är börsen återigen och sniffar på ”all time high”. Oron över komponentbrist, räntehöjningar, stagnerande tillväxt med mera verkar som bortblåst.

ANNONS
ANNONS

I förra veckan gick börsen upp varje dag. Men det är kanske inte så konstigt, menar den kvantitativa analysfirman Lohman Econometrics som visar sig ha en mycket god kompass för börsens utveckling.

Fullständig följsamhet

Enligt Lohman Econometrics har börsen nämligen en korrelation med centralbankerna som uppgår till hela 97,2 procent. Det vill säga i det närmaste fullständig följsamhet. Så har det i princip varit sedan 2009.

Den blå kurvan i diagrammet nedan visar utvecklingen för tillgångarna i de största centralbankerna i världen. När centralbankerna stimulerar ekonomin köper de för nytryckta pengar obligationer eller andra värdepapper. Då ökar tillgångarna.

Samtidigt följer den röda kurvan, som är börsindex, med. Alldeles oavsett värdering eller andra problem. Pengarna söker sig, tycks det, i slutändan till aktiemarknaden.

Ett bra avslut på börsåret

Den här korrelationen är starkare än allt annat på börsen just nu. Det är både en styrka och svaghet. Centralbankernas stimulanser kommer att fortsätta åtminstone året ut.

Det borgar för ett bra avslut på börsåret. Men sedan börjar problemen. Avtrappningen i stimulanserna förväntas starta efter årsskiftet. Och enligt utsagor från de största centralbankerna lär det ske ganska samordnat.

Bästa försäkringen

I slutet av året av 2022 kommer, enligt prognoserna, centralbankerna att börja minska sina balansräkningar. Om korrelationen består betyder det att börskurserna ska gå söderut. Men just det här sambandet är också aktiemarknadens kanske bästa försäkring.

Centralbankscheferna och politikerna är naturligtvis medvetna om korrelationen. Att tampas med en orolig finansmarknad är inget politikerna vill. Om inte inflationen blir för hög skulle det kunna leda till en försiktigare åtstramning än tänkt.

Läs mer:

Investerare har en orubblig tilltro till börsen. Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS