Oavsett vad som händer i världen så tycks aktiemarknadens magnetism på kapitalägare bestå. Investerare fortsätter att blint förlita sig på aktier som det bästa stället för kapitalet.

ANNONS

Det visar en färsk sammanställning av investmentbanken Goldman Sachs.

52 procent av kapitalet till aktier

Banken har inkluderat såväl hushåll som stora investerare världen över för att mäta exponeringen mot aktiemarknaden. Den visar att det nu är rekordnivåer. Tidigare utgjorde våren år 2000 toppnoteringen då 51 procent av kapitalet var allokerat till aktier.

Nu har den siffran stigit till 52 procent (se diagram nedan).

Och då ingår även pensionsfonder i sammanställningen som de senaste åren valt att öka sina investeringar i alternativa tillgångar som riskkapitalbolag och fastigheter. Samtidigt fortsätter andelen kassa och likvida medel att vara på rekordlåg nivå.

År 2000 förskräcker

Nu är det här nödvändigtvis inget positivt tecken. Den förra toppnoteringen våren 2000 var ju precis innan techbubblan briserade.

Då tog det tio år innan börsen återhämtade sig till samma nivå. Likaså kommer det göra ont i hela det finansiella systemet om börsen vänder söderut.

ANNONS
ANNONS

Men om inte höstens oro fått några som helst konsekvenser i kapitalallokeringen så vill det till riktiga rysarsiffor för att ändra det här sentimentet.

Läs mer:

JP Morgan: Sju argument för en stigande börs. Dagens PS