”Det är med goda tider som med svamp, där man hittar en finns det oftast flera” lyder ett känt citat. Men på finansmarknaden har man travesterat på citatet för att gälla även i dåliga tider. Men bytt ut svampen mot kackerlackor.

ANNONS

Och det är så börsen reagerar på debaclet i Silicon Valley Bank, Signature Bank och Credit Suisse.

De investerare som var med under finanskrisen 2007–2009 minns hur det blev då. I USA bedyrade inledningsvis såväl centralbankschefen (Bernanke) och alla berörda banker att det inte var någon fara på taket.

507 banker (du läste rätt) stod på näsan

Det visade sig vara dimridåer. Eller för den delen okunskap. När finanskrisen väl summerades 2014 hade hela 507 affärsbanker gått omkull.

Och summan inkluderade inte investmentbanker som Lehman Brothers, som var den största pjäsen som föll (se diagram nedan).

Källa: Federal Deposit Insurance Corporation, New York State Department of Financial Services

Swedbank nära gå omkull

I Sverige var det liknande tongångar där spridningseffekterna från USA inlednings uppgavs vara ringa.

Men det visade sig senare att Swedbank hade lånat ut 8,5 miljarder kronor till just Lehman Brothers och tvingades till två nyemissioner för att överleva. Även SEB såg sig nödgade till en nyemission.

Svart svan

När finanskrisen anlände för 15 år sedan var det en så kallad svart svan – en händelse som inte fanns på merparten av investerarnas radar. Den här bankfrossan är också en svart svan.

ANNONS
ANNONS

Det är det som bidrar till den kraftiga börsreaktionen. Det tar tid att sätta sig in i problematiken.

Osäkerhet är inget som börsen premierar.

Relaterade artiklar:

Placera så här för bättre nattsömn. [Dagens PS]