2022 har hittills inte haft någon trevlig börsmånad, det har varit ett utmanande år för aktieägarna. Stockholmsbörsen är ner tvåsiffrigt och det vimlar av orosmoln i börsterrängen.

ANNONS

Men ha förtröstan. April har förutsättningar att bli en mildring för aktieportföljen.

2,5 procent upp i snitt

Analystjänsten Bloomberg har gjort en datakörning på de senaste 25 årens börsutveckling i Europa uppdelat per börsmånad (se diagram nedan).

Där framgår det tydligt att april månad har varit den överlägset bästa börsmånad på de europeiska börserna.

April bästa börsmånad
Källa: Bloomberg

I snitt har april levererat 2,5 procent i positiv avkastning. Det är en hel procentenhet bättre än näst bästa börsmånadmånad, som är december.

Utdelning och bolagsstämmor

Orsakerna kan vara flera. Förutom vårkänslorna är nog återinvesterade utdelningar en bidragande orsak.

I dagsläget kommer över 3 procent av börsvärdet på Stockholmsbörsen att delas ut i vår. Bolagsstämmorna, som brukar ligga i april och maj, brukar även klubba återköpsmandat av aktier, vilket också är en positiv injektion för börsen.

Bondesamhällets krismånad, bästa börsmånad

Med detta sagt är denna aprilmånad exceptionell. Det är krig i Europa och inflationen galopperar. Sannolikt är de två sistnämnda faktorerna viktigare detta år.

ANNONS
ANNONS

April var förr i tiden, under bondesamhället, att betrakta som en krismånad. Då var vinterförråden på upphällning och det var långt till nästa skörd.

För aktiemarknaden har det historiskt varit tvärtom.

Relaterade artiklar:

Analys: Så enkelt bygger du din vinnarportfölj. Dagens PS