Köp aktierna som ingen vill ha och sälj aktierna som fondförvaltare överviktar. Svårare än så behöver det inte vara för att skapa en vinnarportfölj.

ANNONS

Det visar en färsk analys av investmentbanken BofA. Banken har plockat ut de 10 mest överviktade aktierna hos aktivt förvaltade fonder och gjort likaledes för de 10 mest underviktade aktierna och sedan jämfört avkastningen under det påföljande året.

Oddsen är goda 78 procent

Resultatet framgår av diagrammet nedan. Under de nio åren som BofA mätt utvecklingen har portföljen med de underviktade aktierna levererat bättre avkastning under sju år.

Det motsvarar 78 procent av fallen. Som synes finns undantag. Pandemiåret 2020 var ett sådant. Men sammantaget är det ändå ett rejält plus på sista raden under mätperioden till förmån för de oönskade aktierna.

Graf över vinnarportfölj
Källa: Bank of America

Flockmentalitet

Varför utfallet blir som det blir har sannolikt flera förklaringar. Flockmentaliteten är en orsak. Det känns mer bekvämt att investera i samma hörna som alla andra. Blir investeringen dålig så är man i gott sällskap.

Går man däremot mot strömmen och har fel är det tuffare att förklara för investeringskommittén och andelsägarna. Köptrycket pressar upp kurserna på de populära aktierna medan de ogillade aktierna trycks ned.

Enkel metod

Det fina med den här investeringsstrategin är den ringa insatsen i tid. Det krävs inga kalkylark eller genomläsningar av årsredovisningar.

Det räcker med att ta del av olika sammanställningarna som förekommer i media om vilka aktier som förvaltarna överviktar respektive underviktar. Och sedan uppdatera din vinnarportfölj en gång om året.

Transaktionsintensiteten och courtagekostnaden begränsas. Dessutom är man helt neutral för marknadsriktningen på börsen.

Sälj Volvo och köp Handelsbanken

Om man applicerar den här vinnarformeln här och nu på Stockholmsbörsen finns det några uppenbara kandidater för en vinnarportfölj.

ANNONS
ANNONS

De tre mest överviktade aktier hos de största inhemska aktivt förvaltade fonderna är Astra Zeneca, Volvo och Investor. De mest underviktade aktierna är teleoperatörerna, Handelsbanken och H&M.

Det är goda odds för att den sistnämnda trion kommer att utvecklas bättre i år än de förstnämnda.

Relaterade artiklar:

Småbolag vinnare på stagflation. Dagens PS