Dagens PS

Ännu större problem med halvledare - se upp för fordonsaktier

Bristen på halvledare är en följetång för drabbade företag alltsedan pandemin.Produktions-stopp och prishöjningar har allt som oftast sin förklaring i just bristen av halvledare - och bristen ser ut att öka ännu mer. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 18 apr. 2022Publicerad: 18 apr. 2022

Aktiemarknaden har de senaste två åren fått en lektion i hur viktiga halvledare är för industrin och världsekonomin. Bristen på halvledare har nämligen varit en följetång för drabbade företag alltsedan pandemin.

ANNONS
ANNONS

Produktionsstopp och prishöjningar har allt som oftast sin förklaring i just bristen av halvledare. Bilindustrin har varit speciellt hårt drabbade.

Bristen på halvledare har tilltagit

Företagen har gett lite blandade signaler om när de tror av utbudet av halvledare skall vara i balans och i nivå med efterfrågan. Men att döma av den senaste statistiken, i grafen nedan återgiven av mäklarfirman  SIG | Susquehanna International Group, LLP, så lär inte problemet vara avhjälpt än på ett tag.

Faktum är att halvledarbristen istället har tilltagit.

Graf över brist på halvledare

Källa: Susquehanna Financial

Inte i vinstprognoserna

Under mars månad var väntetiden, enligt Susquehanna, för halvledare i snitt 27 veckor. Det är mer än i februari och nästan dubbelt upp mot situation 2020 mitt i pandemin.

Det är svårt att se att kurvorna skall vända inom kort. I Kina har nolltoleransen mot Covid-19 stängt ned flera viktiga städer (bland annat Shanghai) och hamnar.

ANNONS

Bristen på halvledare innebär att Volvo, Volvo Cars, Scania och hela fordonsindustrin sannolikt kommer att fortsätta att ha produktionsproblem under innevarande år.

Det ligger inte i dagens vinstprognoser på marknaden.

Relaterade artiklar:

Kris för svenska kronan – bara något starkare än rubeln. Dagens PS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS