I det långa loppet går börsen alltid upp. Men efter att börsen nästan gått spikrakt uppåt i snart 13 år har det insmugit sig en tro, i synnerhet bland unga investerare, att börsens alltid går upp.

ANNONS

Även i det korta perspektivet, man tror att vid en nedgång är det bara att passa på att hitta fyndaktier. Så är enkelt är det tyvärr inte.

Perioder av svag börs är i antal år faktiskt fler än tvärtom. Det visar en historisk analys av Real Investment Advice (RIA).

77 procent av tiden

RIA har studerat börsen sedan år 1900 och mätt år det tagit för börsen att komma tillbaka till tidigare börstoppar. Det visar sig att under 92 av 120 år har börsen befunnit sig i en återhämtningsfas under tidigare börsnivå.

Fyndköp på aktiemarknaden kan bli dyr läxa. Det utgör 77 procent av alla år. Alltså merparten av tiden.

29 år för att komma tillbaka till samma nivå

Den längsta ”bearmarket” (som det engelska uttrycket lyder för svag börs) ägde rum efter börskraschen 1929. Då tog det hela 29 år för börsen att överträffa tidigare börsnivå.

Under stagflationsperioden på 1970-talet tog det 23 år för börsen att återhämta sig. Den senaste bearmarket inträffade efter techbubblan vid millennieskiftet. Då tog det 14 år för börsen att ta igen excesserna från 1990-talet.

Buy the dip – inte alltid rätt

Men det viktigaste budskapet i analysen är att inte reflexartat försöka hitta fyndaktier i en börs som går ned.

ANNONS
ANNONS

Perioden med återhämtning kan ta tid.

Läs mer:

Prognosmiss straffas just nu hårt på börsen. Dagens PS

Vinnare och förlorare vid stagflation. Dagens PS