“I don´t like Mondays” sjöng den irländska rockgruppen The Boomtown Rats, med frontfiguren Bob Geldof, 1979. Och det skulle aktiemarknaden kunna instämma i. Enligt denna aktieanalys är nämligen måndagar den överlägset sämsta veckodagen för börsen.

ANNONS

Det visar en empirisk analys av analysfirman LPL som studerat hur börsutvecklingen utfallit på respektive veckodag sedan 1929.

Differens på 29 procentenheter

Enligt deras aktieanalys är måndagar den enda dagen i veckan som i genomsnitt varit negativ. De som bara ägt aktier på måndagar har haft en genomsnittlig årlig avkastning på minus 19 procent.

Det kan jämföras med det årliga snittet på aktiemarknaden på cirka plus 10 procent under de här 93 åren. Det är alltså en årlig differens på hela 29 procentenheter.

Trots den fenomenala uppgången under den här perioden har alltså måndagsbörser oftare varit röda.

aktieanalys över vilka dagar som är bäst
Källa:LPL Research

Onsdagar dubbla avkastningen

Annat är det på onsdagar. Det är den veckodag som i genomsnitt levererat den bästa avkastningen.

De som bara ägt aktier under onsdagar har, med 20 procents avkastning, haft dubbelt så bra avkastning som börsen. Sedan kommer i fallande ordning tisdagar, fredagar och torsdagar.

Köp på måndag och sälja på onsdag

Varför det ser ut som det gör råder det delade meningar om. Humör, flöden med mera har nämnts men svårt att leda i bevis.

ANNONS
ANNONS

Men budskapet är tydligt enligt denna aktieanalys. Köp på måndagar och sälj på onsdagar.

Svårare än så behöver inte aktiehandel vara.

Relaterade artiklar:

Guld sopar banan med kryptovalutor. Dagens PS