Analysen visar att det endast är 1,5 procent chans att pricka in rätt vinnaraktie. Förespråkarna för indexfonder hävdar att det är vanskligt att investera och hitta vinnaraktier på egen hand. Risken är att man missar kursraketerna och då hamna hjälplöst efter. Det händer inte för en bred indexfond.

ANNONS

Sammanställningen nedan från investmentbanken BofA, i samarbete med Arizona State University, är mumma för indexfondernas marknadsföring.

Blott 1,5 procent av bolagen bättre än obligationer

I analysen har BofA räknat ut hur många av världens alla noterade bolag som under de senaste 30 åren avkastat mer än den riskfria amerikanska korta statsobligationer.

Det är ett tillgångsslag som trots en fallande ränta genererat mindre än 5 procent per år. Resultatet är minst sagt överraskande. Av världens över 63 000 företag är det endast 947 stycken, eller 1,5 procent, som överträffat avkastningen på statsobligationer.

Svårt urval

Att plocka ut de här vinnarföretagen för en långsiktig investerare är lättare sagt än gjort. I det här perspektivet är det nästan överraskande att avkastningen hos aktiva förvaltare ändå varit i genomsnitt hyggligt, om än sämre än index.

vinnaraktie
Källa: BofA Global Research

(”Share of netwealth” avser antal företag på börsen som genererat mer än avkastningen än amerikanska korta statsobligationer under de senaste 30 åren.)

ANNONS
ANNONS

Fenomenal överavkastning

På Stockholmsbörsen är det lätt att i efterhand identifiera vilka aktier man skulle haft de senaste 30 åren. Hexagon, Atlas Copco och H&M är i en klass för sig.

Klädjätten platsar trots att aktien har halverats i värde sedan 2015. I snitt har den här trions aktiekurser stigit med cirka 15 000 procent sedan 1990.

Det kan jämföras med Stockholmsbörsen som stigit med 800 procent. En fenomenal överavkastning milt uttryckt. Prestationen åskådliggörs bäst i diagramform (se nedan) där index är det gula raka strecket i botten.

Vinnaraktie

Motvind i 30 år om du missade dessa

Men för investerare som inte hade den här stjärntrion i sina portföljer har det varit motvind i 30 år. Som synes av diagrammet har det funnits gott om tid att haka på kursresan.

ANNONS
ANNONS

Man behöver inte vara först.  Men man får inte missa raketerna om man vill slå index.

Läs mer:

Vinnaraktier om historien upprepar sig. Dagens PS

Funderar du på att investera i aktier – läs den här artikeln först. Dagens PS