Dålig sömn bäddar för misstag och inte tvärtom, visar nya rön som tar död på gammal skröna.

Enligt myten lyckas företagare som inte sover alltför många timmar bäst.

Men det är bara nys, enligt en ny studie. Det är tvärtom så att entreprenörer som sover bara någon timme på natten oftare tar fel beslut och i högre grad begår misstag. Även om det finns kända exempel på undantag från regeln.

Det skriver sajten Göteborgs-Posten och slår fast att det är dags att slå hål på den ingrodda myten om att entreprenörer som sover mindre är mest framgångsrika.

Den nya forskningen, som omfattar 800 entreprenörers sovvanor, visar att deras kognitiva förmågor, däribland minnesfunktioner, påverkas negativt av för lite sömn.

ANNONS
ANNONS

Rapporten har utvärderats av oberoende experter och investerare, skriver GP.

Jan Hedner, professor och överläkare vid sömnmedicinsk avdelning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, slår fast att för få sovtimmar gör människan uttröttad, frusen, hungrig och allmänt ur funktion. Även om det finns exempel i historien på motsatsen. Kortsovare som Margaret Thatcher, Salvador Dali, Napoleon, Hitler, Stalin, Thomas Edison och Churchill har, beroende på hur man ser det, lyckats ändå, konstaterar professorn.

Men enligt rykten sover bland andra världens rikaste privatperson, Amazons vd och grundare Jeff Bezos, gott om nätterna. I snitt åtta timmar per natt.

Jeff Bezos är enligt senaste uppdateringen hos tidskiften Forbes god för hisnande 125,7 miljarder dollar.

Även Warren Buffett, superinvesteraren och Wall Street-oraklet, uppges sova runt åtta timmar per natt. Han står som trea på listan över världens rikaste, god för drygt 90 miljarder dollar i dagsläget.