Dagens PS

Tre sockerfällor som låtsas vara nyttiga

Sockret som alltid låtsas vara oskyldigt – tills levern ser fakturan.
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 21 nov. 2025Publicerad: 21 nov. 2025

Vi älskar att låtsas att vissa sockerarter inte är sockerfällor är lite mindre onda. Honung känns ju som en kram från en biodlare i Provence. Lönnsirap låter som en spahelg för pannkakor. Agave. Det är tequila utan baksmälla. Men vad säger forskarna. Spoiler. Kroppen är betydligt mindre romantisk än våra Instagramfilter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Naturligt socker – eller bara snyggare marknadsföring

När du äter ett äpple tar fibrerna hand om tempot och håller din blodsockerkurva lika stabil som en norrländsk ingenjör på elevrådsmöte. När du däremot häller i dig tillsatt socker – oavsett om det heter socker, sirap eller nektar – går det rakt ut i blodet. Snabbt. Och hårt.

Forskare på Brigham Young University och UC Davis säger att kroppen inte gör skillnad på sockrets ursprung. Det låter brutalt, men det är sant: allt demonteras till samma byggklossar. Glukos. Fruktos.

Svensk julklassiker hotas av råvarubrist

Det finns alltid något som går sönder inför julen.

Socker: den mest sofistikerade illusionskonstnären i köket. (Foto: Canva)

Och svenska forskare håller fullt med. På Karolinska Institutet har endokrinologer och metabol-hälsoforskare i flera intervjuer förklarat att särskilt fruktos – som ofta är hög i agavenektar – metaboliseras direkt i levern. Det är där problemen börjar. Fruktosen omvandlas till fett, och det fettet kan bli grunden till allt från leverförfettning till sämre blodfetter. KI:s egen populärvetenskapliga kanal har dessutom lyft att kroppen inte ger bonuspoäng bara för att sockret råkar ligga i en snygg ekologisk förpackning.

Den enda kristall som gör dig tröttare ju mer du använder den. (Foto: Canva)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Efter svaga kvartalet: "Oktober har varit en fantastisk månad"

13 nov. 2025
Ola Skogö - Modulärt byggande för flexibla samhällen
Spela klippet
PS Partner

Därför växer modulärt byggande i Sverige

10 nov. 2025

Varför det är dåliga nyheter för levern

När blodsockret rusar gång på gång börjar kroppen protestera. Insulinet fungerar sämre, receptorerna tröttnar och vägen mot insulinresistens öppnar sig. Levern jobbar samtidigt övertid. Den omvandlar överskottet till fett, som sedan kan lägga sig i själva levern eller vandra ut i blodet och skapa kaos i kärlen.

ANNONS

Samma signal hörs från svenska experter: oavsett sötning är det mängden tillsatt socker som gör skillnaden. Livsmedelsverket är glasklart – honung, agave och lönnsirap är tillsatt socker. Punkt.

Läs även: Brittiska forskare vill ha varningstext på älskad maträtt

Honung som tror att den är medicin – och blir kränkt när forskarna säger nej. (Foto: Canva)

Är honung ändå lite bättre

Nej. Tyvärr. En del studier har försökt visa att lönnsirap är ett slags nordamerikansk hälsodryck. Andra att honung är renare än vår själ på julafton. Men när forskarna granskar metoderna visar det sig ofta att industrin betalade lunchen.

Det finns en välgjord studie från 2015 där femtiofem vuxna fick femtio gram tillsatt socker per dag – från honung, high-fructose corn syrup eller vanligt socker. Resultatet. Inga skillnader. Blodsocker, inflammation, kolesterol. Allt såg likadant ut.

Honungen som lovade guld och gröna bin – men levern jublade inte. (Foto: Canva)

Sötningsmedel – en annan djungel

Om du funderar på att hoppa över allt och satsa på aspartam, sukralos eller stevia så drar forskarna i handbromsen. Forskningen är helt enkelt inte färdig. Det kan vara bättre. Det kan vara sämre. Ingen vet.

ANNONS

Vad du faktiskt kan göra
När suget attackerar.
– Ta frukt. Bär, äpple, persimon.
– Rosta sötpotatis i ugnen. Smakar som dessert med gymkort.
– Funkar inget annat – ta lite. En tesked honung över äppelskivor. Några rutor mörk choklad.

Det är inte ett misslyckande. Det är livet.

Perfect Weekend Guide
– Tillsatt socker är tillsatt socker, även om det är ekologiskt, raw, kallslungat eller har guldlock.
– KI-forskare betonar särskilt att fruktos i siraper metaboliseras i levern och kan bidra till fettinlagring.
– Fibrer i hela frukter bromsar blodsockerreaktionen och gör kroppen lyckligare.
– Mörk choklad och bär är smarta genvägar när du vill vara snäll mot framtida dig.

Källa: New York Times, Livsmedelsverket, Karolinska Institutet

Läs även: Restaurangdöden slår hårt – men Slussen fortsätter duka upp, Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
BLACK WEEKS Spara upp till 54% på Verisure hemlarm

Just nu får du ett riktigt bra pris på Sveriges mest valda hemlarm med brand- och inbrottsskydd. Räkna ut ditt pris och ta del av erbjudandet

Räkna ut ditt pris!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Studio

Dior, hundparfymer och fake away – här är tre trender som skakar om Stockholm

20 nov. 2025
ANNONS
ANNONS