När du väljer solglasögon till sommaren finns det flera saker att tänka på – och flera fallgropar att undvika. 

Rune Brauset, optiker och docent på Karolinska Institutet varnar för solglasögon som är av låg kvalitet och han poängterar vikten av glas med rätt skydd:

”Det absolut viktigaste är att köpa CE-märkta solglasögon eftersom de garanterat skyddar mot UV-ljus. Det gäller oavsett om man köper sina solglasögon på nätet, hos optikern eller på bensinstationen”, säger han i artikeln.

För mycket ljus kan resultera i ögonsjukdomar på längre sikt och kan dessutom ge akuta problem i ögonen, enligt artikeln.

Här är expertens tre bästa tips:

ANNONS
ANNONS

1. Köp alltid solglasögon inom EU. Då får du garanterat CE-märkta glas med fullgott UV-skydd oavsett tillverkare, kvalitet och prisklass. Att köpa solglasögon från okontrollerade strandförsäljare är däremot inte att rekommendera.

2. Var extra noga med att bära solglasögon på sjön eller vid stranden då vattnet reflekterar ljuset. Annars kan smärtsamma småsår uppstå på hornhinnan vilket kallas snöblindhet. På lång sikt kan UV-strålarna även ge åldersförändringar i gula fläcken.

3. Använd bruna glas vid bilkörning eftersom de både reducerar bländande ljus och skärper kontrasten. Gula glas är bra för golf och i skog då de ger fler nyanser i grön terräng. Grönt glas är det bästa allround-glaset för korrekt färgåtergivning i alla väder. Grått glas är bäst för totalt sätt dämpa ljusmängden då det reducerar alla våglängder.

Brauset nämner även att solglasögonen måste vara en viss storlek för att täcka ljus som kommer från sidan.