Ägg är både en god, näringsrik och mångsidig råvara. Stekta eller kokta, varianterna är oändliga. En ny studie visar att ett ägg om dagen drastiskt kan minska din sannolikhet att utveckla hjärt-kärlsjukdom i framtiden, rapporterar The Independent.

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Med allt från nyttiga fetter, proteiner och vitaminer är ägg något som alla bör äta dagligen. Ett ägg om dagen ska ge stora hälsofördelar på lång sikt, visar studien av the British Medical Journal.

Forskare följde under nio år 400.000 människor med olika vanor av ägg-konsumtion. De upptäckte att de som åt ett ägg varje dag hade 26 procent minskad risk att drabbas av en hemorragisk stroke, då blod från en artär börjar blöda in i hjärnan.

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVENVärldens nyttigaste mat – för en god hälsa [Dagens PS] >

Äggätarna hade också 28 procent mindre risk att drabbas av dödsfall som orsakats av hemorragisk stroke och 18 procent minskad risk att dö från hjärt-kärlsjukdom. Studien visade även att de hade 12 procent mindre sannolikhet att utveckla särskilda hjärtsjukdomar.

I kombination med en hälsosam kosthållning kan äggen verkligen göra under för din kropp. Faktum är att ägg innehåller alla 9 essentiella aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv, och ett ägg hela 7 gram protein! Dessutom finns där de grundläggande byggstenarna för bland annat serotonin, som förbättrar minnet och får oss att fokusera. För en riktigt bra start på dagen, glöm inte äggen.

KÄLLAEating one egg a day can reduce risk of heart disease, study claims [The Independent] >