Nya Zeeland tänker beskatta får- och korapningar för att minska utsläppen av växthusgaser. Det gäller, naturligtvis, även den där andra vägen djuren släpper ut metan.

ANNONS

I Nya Zeeland bor visserligen drygt fem miljoner människor men i det här sammanhanget är 10 miljoner nötkreatur och 26 miljoner får viktigare.

Nya Zeeland har nämligen landat en plan för att beskatta de metanutsläpp som uppstår när får och kor och andra djur släpper ut sådant, skriver BBC.

Först i världen

Därigenom blir landet down under det första i världen att beskatta jordbrukare utifrån deras djurs metanutsläpp.

Vet man att nästan hälften av landets totala utsläpp av växthusgaser kommer från jordbruket och mest är metanutsläpp, inser man problemet.

”Det råder ingen tvekan om att vi behöver minska mängden metan vi stoppar in i atmosfären, och ett effektivt system för utsläppsprissättning för jordbruket kommer att spela en nyckelroll i hur vi uppnår det”, säger Nya Zeelands klimatförändringsminister James Shaw.

Stimulanser också

Enligt förslaget måste bönderna betala för sina gasutsläpp från 2025. Planen innehåller även stimulanser för bönder som minskar utsläppen genom fodertillsatser.

Bönderna är, via sina organisationer, i stort sett nöjda med förslaget.

ANNONS
ANNONS

”Vi har skrivit under på många saker vi är nöjda med. Men du vet, precis som med alla avtal, kommer det alltid att finnas ett par döda råttor du måste svälja”, kommenterar böndernas nationelle ordförande Andrew Hoggard.

Och så länge de döda råttorna inte ger upphov till metanutsläpp är det kanske priset man får betala…