Över 10 000 gigawattimmar av den el som såldes i Sverige under 2020 var miljömärkt. Det visar en efterkontroll som organisationen Bra Miljöval har gjort. Från den försäljningen har 25 miljoner kronor avsatts till miljö- och energieffektiviseringsprojekt.

ANNONS

Varje år genomför Bra Miljöval en kontroll av såld och inköpt grön el för att säkerställa att miljökraven i kriterierna är uppfyllda, och att elen har sitt ursprung från godkända produktionsanläggningar. Det hela är ett sätt att visa kunderna att elen faktiskt är miljömärkt, skriver organisationen i sitt pressmeddelande.

Miljömärkt bidrar till utbyggnad

Under 2020 valde rekordmånga svenskar grön el. Större delen av den elförbrukningen, 80 procent, kommer från vattenkraften. 16 procent är vindkraft medan biobränsle och solel står för två procent vardera.

”Vi ser att efterfrågan på miljömärkt el har ökat genom åren. Resultatet för 2020 visar att fler energibolag valt att erbjuda miljömärkt el i sina elavtal, ofta på grund av att kunder efterfrågat det”, säger Eva Eiderström, chef för Bra Miljöval.

Kunder som väljer el märkt Bra Miljöval bidrar genom sin konsumtion till att pengar sätts av för att bygga nya hållbarhetslösningar.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Elpriset: ”En exceptionell åtgärd i en exceptionell situation [Dagens PS]
Credit Suisse: ”Fyra starka gröna aktier” [Dagens PS]