Den regeringskris som Sverige befinner sig i hotar produktionen av grönt stål. ”Så länge vi inte har en tydlig regering så kommer vi att påverkas”, säger LKAB:s vd Jan Moström.

ANNONS

Som Dagens PS har berättat om så har samriskbolaget Hybrit, som består av storbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall, tillverkat sin första fossilfria järnsvamp vid pilotanläggningen i Luleå.

För att produktionen ska flyta på med grönt stål på marknaden om fem år behövs stora investeringar framöver.

Politiskt kaos hotar

Den nuvarande regeringskrisen där riksdagen har röstat bort statsminister Stefan Löfven kan dock sätta käppar i Hybrits produktion, enligt LKAB:s vd Jan Moström.

”Det är viktigt nu med ett starkt stöd i de här frågorna – och vi upplever att det finns ett brett politiskt stöd – men så länge vi inte har en tydlig regering så kommer vi att påverkas”, säger han till Di.

Han säger vidare att tillståndsprocesserna måste bli mer effektiva för att tidsplanen ska kunna hållas.

”En viktig bit i det är att samordna staten och statens remiss- och tillsynsmyndigheter”, säger Jan Moström.

Kommunikationen viktig

Samtidigt som han är säker på att den nya tekniken med fossilfri järnsvamp fungerar så är det viktigt att kommunikationen med politikerna håller hög nivå – så att tillgången till bland annat fossilfri el och miljötillstånd sker obehindrat.

ANNONS
ANNONS

Investeringarna under kommande decennier uppgår till 400 miljarder kronor. För närvarande produceras järnsvampen med kapacitet på omkring ett ton i timmen och ska skalas upp nästa år – och vidareförädlas med nya pilotprojekt hos både AB Volvo och Volvo Cars.

Läs mer: Folksam ökar i SSAB – för klimatets skull