Hybrit har tillverkat sin första omgång med vätgasreducerad järnsvamp i pilotanläggningen i Luleå. Enligt ägarbolagen är man först i världen. 

Hybritprojektet är ett försök från stålindustrin att ställa om till fossilfri produktion, initierad av storbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall. Tanken är att separera syret från järnmalmen med hjälp av enbart vätgas i en process som kallas direktreduktion som kraftigt ska minska koldioxidutsläppen.

Producerat 100 ton järnsvamp

Nu har bolagen lyckats med att producera runt 100 ton järnsvamp efter att anläggningen körts dygnet runt under ett par veckor i maj.

”Vi har lyckats med den första kampanjen, det tycker vi är ett stort steg. Vi har lyckats att framställa järnsvamp med 100 procent vätgas och utan inblandning av naturgas eller andra gaser. Men vi planerar ytterligare kampanjer förstås i forskningssyfte längre fram”, berättar SSAB:s teknikchef Martin Pei för Ny Teknik.

”Vi ser det här som en milstolpe. Det här är första gången som direktreduktion med 100 procent vätgas har gjorts kontinuerligt, stabilt och med god kvalitet. Alla tror att det här går men ingen har gjort det på riktigt förut”, säger Martin Pei.

Använder gasvärmare med naturgas

Än så länge är processen inte helt koldioxidfri – energi måste tillföras processen när vätgasen ska värmas upp på väg in i schaktugnen, och där används en gasvärmare driven av naturgas. På sikt är det tänkt att i stället elelement eller förbränning av vätgas ska användas.

Kvaliteten på Hybrit järnsvamp beskrivs som ”tillfredsställande”, och ska nu bearbetas till stål i SSAB:s anläggning i Oxelösund och levereras till Volvo Group.

ANNONS
ANNONS

I nästa steg planerar Hybrit en demonstrationsanläggning i Gällivare där produktionen ska ske i större skala. 2026 är avsikten att leverera fossilfritt stål i stor skala. För att åstadkomma det behövs en stor mängd grön el i Norrland, då målet är att Hybrit-tekniken ska minska Sveriges totala utsläpp med tio procent.

Läs mer: Nu hotas Hybrit av elbrist