Dagens PS

Norge storsatsar i indiskt solenergiprojekt

Solenergi i Indien
Indien satsar på solenergi, bland annat med hjälp av Norge. (Foto: World Bank)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 aug. 2022Publicerad: 25 aug. 2022

Norge storsatsar sammanlagt runt 370 miljoner kronor i ett indiskt solenergiprojekt. Det är Norges klimatinvesteringsfond och landets största pensionsbolag, KLP, som gemensamt investerar i 420-megawattsprojektet i delstaten Rajasthan.

ANNONS
ANNONS

Norge kommer därmed äga en 49 procents andel i Thar Surya 1-projektet, som byggs av det italienska företaget Enel Green Power, uppger CNBC.

Ska dela ut miljarder i olika projekt

Klimatinvesteringsfonden planerar dessutom att dela ut tio miljarder norska kronor till olika projekt under de kommande fem åren. Enligt den norska ambassaden i Indien är Indien en “prioriterad marknad” eftersom landet kommer gå om Kina som världens största befolkning nästa år, och har i skrivande stund redan passerat 1,4 miljarder invånare.

“Det här är den första investeringen vi gör med Enel, och tillsammans har vi stora ambitioner att bidra med liknande investeringar i Indien under de kommande åren”, säger Tellef Thorleifsson, vd för Norges finansieringsinstitut Norfund, som förvaltar klimatinvesteringsfonden, i ett uttalande.

Indien har en stor utmaning framför sig, att förse miljontals invånare med billig el, där många fortfarande inte har tillgång till näten. Landet vill att den förnybara energikapaciteten – exklusive stora vattenkraftverk – ska nå 175 GW i år och fram till den 30 juni uppgick den siffran till 114,07 GW enligt inhemska källor.

Fossila beroendet fortfarande stort

Indien har trots gröna mål en lång väg att gå sedan det fossila beroendet fortfarande sitter djupt. I slutet av juni uppgick fossilbränslenas andel av Indiens totala installerade produktionskapacitet till nästan 59 procent.

Det är inte bara Norge som blickar mot den enorma indiska marknaden för hållbara projekt. Tyska energijätten RWE och Indiens Tata Power vill tillsammans utveckla havsbaserade vindprojekt.

ANNONS

“Indien har utmärkta vindresurser som kan hjälpa till att möta landets ökande energibehov”, säger Sven Utermohlen, vd för RWE Renewables inom havsvindsprojekt, i ett uttalande.

Läs även: Volkswagen i Norge slutar sälja bensin- och dieselbilar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS