Nu riskerar Danmarks statsminister Mette Frederiksen riksrätt efter att hennes sms raderats under minkskandalen. Härvan beskrivs som en av Danmarks största politiska skandaler i modern tid.

ANNONS

Stormen kring de 15 miljoner avlivade minkarna i Danmark fortsätter.

Massavlivningen var olaglig i sig och de döda minkarna skapade fortsatta problem efter det. En minkkommission har tillsatts som går igenom dokument och mejl för att kunna kartlägga händelseförloppet.

Sms är borta

Turen har kommit till Mette Frederiksens sms – som är borta.

Statsministerns stab hävdar å sin sida att telefonen har en funktion som gör att sms automatiskt raderas efter 30 dagar. Det kan emellertid fortfarande betyda problem för Frederiksen.

”Om man raderar allt utan att överväga att journalföra blir det olagligt, eftersom sms i allmänhet betraktas som ett vanligt brev”, säger juridikprofessorn Frederik Waag vid Syddansk Universitet, till Ekstra Bladet, enligt SvD.

Kan ställas inför riksrätt

Under hösten kommer förhör hållas med en rad ministrar och det är Frederiksens tur i början av december – då statsministern riskerar att ställas inför riksrätt.

ANNONS
ANNONS

”Uppdragsbeskrivningen är skriven utifrån en föreställning om en ’huvudmisstänkt’ – nämligen statsministern”, uppgav Michael Gøtze, professor i förvaltningsrätt vid Köpenhamns universitet, till nyhetsbyrån Ritzau tidigare i oktober.

Läs även: WHO: Oklart hur viruset spridits till människor [Dagens PS]