Dagens PS

Fiskpinnar – svaret på hållbart fiske?

fiskebåt
Kan fiskpinnar vara lösningen mot utfiskning? Kanske inte, men de är mer hållbara än annan fisk. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 01 mars 2022Publicerad: 01 mars 2022

Det storskaliga industriella fisket håller på att tömma bestånden av populära matfiskar i havet. Nu menar en matjournalist på ekonomisajten Quartz att fiskpinnar skulle kunna vara en del av lösningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fisken är på väg att ta slut i haven. Anledningen är att fiskebestånd fångas i en snabbare takt än de hinner föröka sig.

För 70 år sedan tog fiskerinäringen upp 18 miljoner metriska ton fisk. Nu är den siffran 100 miljoner metriska ton. Tre fjärdedelar av fiskeplatsernas yta har tömts eller är på väg att tömmas på fisk, enligt den forskningsnära webbsajten Havet.nu. Flera arter är utrotningshotade.

Kan fiskpinnar hjälpa oss att rädda upp situationen? Det är i alla fall ett förslag från en podd från sajten Quartz, där matjournalisten Liz Webber diskuterar belyser fenomenet fiskpinnar ur olika perspektiv.

”Som allt annat som har med hållbarhet att göra blir svaret: ’det är komplicerat’”, säger Liz Webber.

”Men om vi tittar på vilken fisk som används för att tillverka fiskpinnar – mycket av det är Alaskapollock eller liknande arter. Och de fiskeindustrierna tenderar att vara mycket hållbara i sitt tillvägagångssätt.”

Fiskpinnar innehåller olika sorters fisk

Liz Webber säger att många av de företag som producerar fiskpinnar har lutar sig mot miljömärkningar som MSC (Marine Stewardship Council).

”Frosta, den tyska tillverkaren, upphörde faktiskt att tillverka fiskpinnar i nästan tio år eftersom de inte fick tag i tillräckligt mycket MSC-märkt fisk”, säger Webber i podden.

ANNONS

Hon menar att en intressant aspekt med fiskpinnar är att de tillverkas av olika slags vitfisk. Det innebär att man kan växla mellan de arter som det för tillfället finns mer av. De kan även innehålla odlad fisk. Konceptet gör att konsumenterna inte känner någon större skillnad i smak.

Dessutom finns det vegetariska fiskpinnar som efterliknar smak och textur på fisk, påpekar Liz Webber.

Fiskpinnar är sannolikt inte hela lösningen på utfiskningen, med tanke på hur mycket den totala konsumtionen har ökat. Dessutom, påpekar Liz Webber att det finns andra hållbarhetsproblem, som att fisken idag ofta fraktas lång sträckor för varje led i tillverkningsprocessen.

Läs också:

WWF: Plastutsläpp i haven kan fyrdubblas
Ny studie: Extremhetta är det “nya normala” för haven

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS