Trots att det svenska sommarvädret inte har resulterat i några värmeböljor, så rasar de nu i Europa. I juni har hettan kommit snabbare och med högre temperaturer än vanligt, konstaterar Financial Times. Men det har också fört med sig kyla – på södra halvklotet.

ANNONS

Ovanligt höga temperaturer i Europa och den amerikanska Mellanvästern har lett till skogsbränder, hälsovarningar och nödåtgärder. Och Spanien har det också blivit varmt och torrt, med skogsbränder som följd. Temperaturförhållandena i juni följer på en mycket varm majmånad.

De senaste sju åren har globalt varit de varmaste sedan man började mäta. Att det är kopplat till klimatförändringar står relativt klart.

I Storbritannien var det i fredags när 32 grader som varmast.

Hetta dödar boskapsdjur – och människor

Värmeböljor, översvämningar och andra extrema väderhändelser ökar runtom i världen som en följd av klimatförändringarna.

Förra veckan dog 2000 boskapsdjur i Kansas som en följd av hettan. Nya värmerekord sattes också i Texas, Ohio och Tennessee.

165 000 människor blev också utan vatten en tid. I Michigan, Missouri, Ohio och Wisconsin blev det stora strömavbrott till följd av värmen.

ANNONS
ANNONS

Men när hettan plågar  stora delar av norra halvklotet, så har kallare luftströmmar i stället sökt sig till det södra. Delar av Australien har fått snö, vilket är ovanligt. Även detta har krävt insatser som snöröjning och extra elförbrukning när många ska värma upp sina bostäder.

Läs också:

Extrem hetta i Kansas – 2000 döda boskapsdjur [Dagens PS]