Blackrocks vd Larry Flink varnar för att omställningen till gröna energikällor gör att oljebolagen säljer oljan till privata företag med sämre insyn. Det leder inte till ”net zero” utan till ”greenwashing” menar han.

ANNONS

Larry Fink tror inte att världen kan undvika fossila källor under den närmaste tiden medan länderna ställer om. Oljepriset rusar redan, vilket gör att utvecklingsländerna halkar efter ännu mer, när de inte har råd till billig energi, som han säger krävs i omställningen.

”Vi behöver en rättvis omställning annars skapar vi bara en ännu mer polariserad orättvisa som blir politisk”, säger han.

Krävs stora summor

Ännu mer pengar måste pumpas in i utvecklingsländernas omställningsarbete – där både Världsbanken och IMF måste ta sitt ansvar, menar Larry Fink.

”För tillfället är det bara 150 miljarder dollar och beräkningarna säger att det krävs en biljon dollar om året under de kommande 30 åren för att världen, inklusive utvecklingsländerna, ska röra sig mot en hållbarare plattform.”

Så det krävs stora mängder pengar där Blackrock har samlat in 673 miljoner dollar till en fond för klimatsatsningar i utvecklingsländer, med pengar från Frankrike, Japan och Tyskland.

Blackrock hade satt 500 miljoner dollar som mål för fonden så att summan översteg det bevisar att det finns ett stort intresse.

ANNONS
ANNONS

”Vi skulle kunna samla in mycket mer och det här är ett bra exempel på vad offentligt kapital kan göra,” sa Larry Flink vid COP26.

Läs även: Blackrocks vd: Viktigaste startups blir i klimatteknik [Dagens PS]