Australiens tidigare premiärminister Malcolm Turnbull sågar koncepten om ”ren kol” och koldioxidinfångning och lagring (CCS) i ett panelsamtal hos CNBC. ”Det är en bluff”, säger han. 

ANNONS

Malcolm Turnbull gick fram med stora sågen mot industrin kring fossila bränslen under ett panelsamtal på CNBC:s Sustainable Future Forum. Detta då de storsatsar på teknologier som CCS (carbon capture and storage, koldioxidinfångning och lagring) för att försöka sänka sina utsläpp.

”Sluta slösa pengar”

Den liberale politikern Malcolm Turnbull var 2015 till 2018 Australiens premiärminister. Innan dess har han också varit miljöminister i Australien 2007. Han berättar att redan då fanns det optimism kring teknologin, som lockade miljardsatsningar. Men det är pengar i sjön, enligt den tidigare premiärministern.

Trots stora investeringar har teknologin bara fungerat inom ”några väldigt nischade områden”. Det är dags att ”sluta slösa pengar”, säger han.

”Det är en bluff då sektorn för fossila bränslen talar om ren kol, och de pratar om koldioxidinfångning och lagring som ett sätt att inte göra det vi behöver göra, vilket är att sluta förbränna fossila bränslen”.

Trodde på det som miljöminister – för 15 år sedan

”Jag kan säga detta som någon som tyckte att det hade stora framtidsutsikter, du vet, för ungefär 15 år sedan. Men det misslyckades, och vi borde arbeta med den teknik som fungerar.”

Australien är värd för världens just nu största CCS-satsning, project Gorgon som drivs av oljebolaget Chevron. Det har dock varit ett misslyckande som inte levt upp till förväntningarna, rapporterade Financial Times i somras.

Även i Sverige har CCS varit på tapeten då regeringen vill satsa på det. Skandalomsusade Cementa presenterade ett CCS-projekt tillsammans med regeringen innan turerna kring bolagets avvisade tillstånd för kalkbrytning i Slite tog över fokus för bolaget. Greenpeace Carl Schlyter sågade då satsningen som en ”glädjekalkyl”, vilket Dagens PS rapporterade om.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Investeringar i CCS stiger kraftigt – precis som CO2-nivåerna [Dagens PS]

Läs även: Regeringen: Sverige ska satsa på koldioxidlagring [Dagens PS]