Australien har länge släpat efter när det gäller elbilar men nu storsatsar den nya regeringen på att öka utbudet av elbilar, genom att införa standarder för fordonsbränsleeffektivitet.

ANNONS

Den förra Liberals-regeringen med premiärminister Scott Morrison i spetsen fick kritik för att inte vilja satsa på hållbara klimatprojekt, däribland elbilar. Med den nya Labor-regeringen har elbilar dock fått en nytändning i landet som släpar långt efter de flesta andra utvecklingsländer på området.

Ska öka utbudet av elbilar

På fredagen uppgav regeringen att man vill införa standarder för fordonsbränsleeffektivitet – som ska öka utbudet av elbilar, förbättra överkomligheten för bilister och minska utsläppen, skriver Reuters.

Bortsett från Ryssland är Australien det enda OECD-landet som inte har, eller håller på att utveckla, bränsleeffektivitetsstandarder, och det är den stora anledningen varför det fortfarande rullar så få elbilar på Australiens vägar menar Chris Bowen, minister för klimatförändringar- och energi.

”Konsumenter får inte de val som är tillgängliga internationellt och när världen går mot effektivare och renare fordon riskerar Australien att bli en dumpningsplats för äldre teknik som inte kan säljas på andra marknader”, säger han.

Höga klimatambitioner

I nuläget är enbart två procent av de sålda bilarna i Australien elektriska, och det är fem gånger under det globala genomsnittet. Labor har satt högre klimatambitioner än tidigare mål och elbilar ingår i de nya planerna – där koldioxidutsläppen ska minskas med 43 % från 2005 års nivåer, fram till 2030.

Chris Bowen tror att standarder för fordonsbränsleeffektivitet kommer öka befolkningens vilja att blicka mot elbilsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

”För mig handlar det här i slutändan om val. Och policyinställningar förnekar australiensarna val av bra, prisvärda bilar utan utsläpp.”

Läs även: 17-åringen som ska göra elbilar hållbara [Dagens PS]