Över hela Europa slår pandemin hårt mot människors psykiska hälsa. Depressionen breder ut sig i spåren av strikta restriktioner. Privatpersoner och företagare drabbas, och antalet självmord ökar.

ANNONS

Under årets första åtta månader begick 71 människor självmord – kopplade till pandemin – i Italien. Under samma tid förra året begick 44 människor självmord på grund av den ekonomiska krisen.

Även i Tyskland ser statistiken dyster ut, skriver SvD.

Landet utför konstgjord andning för att hålla småföretag och industribjässar vid liv. Men det hjälper föga mot psykisk ohälsa, och många människor som redan är deprimerade – lider av att se sina liv bli allt mer osociala.

”Det är gift för människor som lider av depressioner,” säger Heike Friedewald vid stiftelsen Deutsche Depressionshilfe.

Fler försöker ta sina liv

Brandkåren i Berlin har registrerat en dramatisk ökning av antalet personer som försökt begå självmord genom hängning. Sedan 2019 har fallen ökat från 3 till 294 – fram till november i år.

”Självmorden ökar i dessa tider. Precis som våld i nära relationer,” säger ordföranden för brandfacket i Berlin, Micha Quäker, till tidningen Berliner Zeitung, enligt SvD.

Spanien hårt drabbat

Ett av de värst drabbade länderna är Spanien.

ANNONS
ANNONS

Organisationen Hoppets telefon uppger att flera tusen spanjorer mår så dåligt i pandemins spår att de överväger självmord. Antalet gamla som ringer hjälpnumret har ökat med hela 148 procent.

Pandemins påverkan på psyket syns tydligt inom de yrkesgrupper som är mest exponerade för virusets härjningar, som till exempel poliskåren. Fem poliser tagit livet av sig under de sista två månaderna – och misstanken är att de påverkats hårt psykiskt av pandemin.

Läs mer: Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige