Enligt kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg måste Sverige göra en rad omprioriteringar inom ett flertal områden. Ett stort fokus bör enligt dem vara infrastrukturen med en gemensam politisk linje.

”Sverige är underinvesterat i infrastruktur på alla områden, flyg, tåg, sjöfart, väg. Som nation har vi behov av en vision av vad vi vill ha i framtiden”, säger Jacob Wallenberg till Di.

Han kusin Marcus Wallenberg säger vidare att många länder nu storsatsar på investeringar, som även kommer leda till en grönare ekonomi, eftersom många är hållbara investeringar.

”Jag tror att det kommer att finnas stora möjligheter genom de paket som EU ställer till för­fogande, plus de utrymmen som finns i statsbudgetar”, säger han.

Måste investera 

Kusinerna håller samma linje när det gäller Sveriges del i klimatarbetet – hur vi måste  investera i ny teknologi och infrastruktur.

”Vi måste bland annat arbeta med infrastrukturen på ett intelligent sätt och koppla ihop den med 5g­-utbyggnaden. Möjligheten att använda tåg kommer till exempel att öka drama­tiskt framöver, autonoma fordon, eldrift med mera kräver stora investeringar”, fortsätter Marcus Wallenberg.

ANNONS
ANNONS

Grön framtid

Genom pandemin har de gröna frågorna blivit ännu viktigare, och framtiden ser, enligt Wallenberg, ännu grönare ut.

”Vi kunde notera hur man mitt i de ganska tuffa diskussionerna mellan USA och Kina ändå enades om hållbarhetsfrågorna. Ur min synvinkel kommer de gröna frågorna att växa och det är teknologin och ekonomin som driver utvecklingen”, säger Marcus Wallenberg.

Läs mer: SAS fick krisstöd efter Wallenbergs sms

 

 

ANNONS
ANNONS