Dagens PS

Wallenberg: Sverige måste omprioritera

Jacob Wallenberg
Jacob Wallenberg säger att Sverige måste satsa på investeringar som en väg framåt. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 maj 2021Publicerad: 03 maj 2021

Enligt kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg måste Sverige göra en rad omprioriteringar inom ett flertal områden. Ett stort fokus bör enligt dem vara infrastrukturen med en gemensam politisk linje.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Sverige är underinvesterat i infrastruktur på alla områden, flyg, tåg, sjöfart, väg. Som nation har vi behov av en vision av vad vi vill ha i framtiden”, säger Jacob Wallenberg till Di.

Han kusin Marcus Wallenberg säger vidare att många länder nu storsatsar på investeringar, som även kommer leda till en grönare ekonomi, eftersom många är hållbara investeringar.

“Jag tror att det kommer att finnas stora möjligheter genom de paket som EU ställer till för­fogande, plus de utrymmen som finns i statsbudgetar”, säger han.

Måste investera 

Kusinerna håller samma linje när det gäller Sveriges del i klimatarbetet – hur vi måste  investera i ny teknologi och infrastruktur.

“Vi måste bland annat arbeta med infrastrukturen på ett intelligent sätt och koppla ihop den med 5g­-utbyggnaden. Möjligheten att använda tåg kommer till exempel att öka drama­tiskt framöver, autonoma fordon, eldrift med mera kräver stora investeringar”, fortsätter Marcus Wallenberg.

Grön framtid

Genom pandemin har de gröna frågorna blivit ännu viktigare, och framtiden ser, enligt Wallenberg, ännu grönare ut.

ANNONS

“Vi kunde notera hur man mitt i de ganska tuffa diskussionerna mellan USA och Kina ändå enades om hållbarhetsfrågorna. Ur min synvinkel kommer de gröna frågorna att växa och det är teknologin och ekonomin som driver utvecklingen”, säger Marcus Wallenberg.

Läs mer: SAS fick krisstöd efter Wallenbergs sms

 

 

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS