Dagens PS

Utbyggnad ger medvind för skogsbolaget

SCA vindkraft
Börskoncernen SCA upplåter vindkraftsparker på sina marker. En lönsam affär har det visat sig i den gröna energiboom som blåser fram över Sverige. (Foto: SCA)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 17 maj 2021Publicerad: 17 maj 2021

Skogsbolaget SCA storsatsar på vindkraft på sina marker. Utbyggnaden ger begränsad risk och följer samtidigt investeringsboomen i norr. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SCA tjänar mycket pengar på att arrendera ut sina skogsmarker till investerare som upplåter vindkraftsparker.

Det handlar om ny elproduktion från vindkraft motsvarande mer än Barsebäcks kärnkraftverk, eller en årlig kapacitet på omkring 11 TWh fram till 2025 – vilket innebär nya vindkraftsparker för uppskattningsvis 13 miljarder kronor.

Om två år kommer elen generera runt 100 miljoner kronor årligen till SCA.

”Det är en vinstdrivande verksamhet som innebär att vi kan skapa ytterligare värden från våra stora markinnehav, med en mycket begränsad risk”, säger Björn Lyngfelt, senior rådgivare på SCA, till Di.

Het energi

Vindkraft är hett i Sverige och på SCA:s marker som täcker en yta större än Belgien är huggsexan i gång – från till exempel utländska energibolag, som vill bygga vindkraft på den åtråvärda marken.

”Uppskattningsvis kommer runt 20 procent av all landbaserad vindkraft i Sverige att stå på vår mark inom bara ett par år”, fortsätter Björn Lyngfelt.

Ska täcka energibehov

Den gröna elen är, enligt Björn Lyngfelt, viktig för att täcka elbehovet till kommande investeringarna i norra Sverige och för att klara klimatmålen.

Samtidigt som utbyggnaden tagit fart har motståndet mot vindkraft på sina håll vuxit sig allt starkare, vilket leder till att det blir allt tuffare att få nya tillstånd.

”Reformer och lösningar för att hitta lösningar på tillståndsfrågan kan absolut bli nödvändig om vi ska kunna fortsätta den stora utbyggnaden både på våra och andras marker”, säger Björn Lyngfelt.

Läs mer: Så kan vi revolutionera vindkraft – enligt forskare

 

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS