Många företag i krisbranscherna är inte kreditvärdiga. Trots stödpaket är det många företag som riskerar konkurs det kommande året.

Läget är fortfarande kritiskt för många företag.

Det är facit från kreditupplysnings­företaget Creditsafe, som har tagit fram uppgifter åt Di.

Inte kreditvärdiga

Värst är det för restaurangbranschen. Av Sveriges 18 600 aktiva restauranger är en fjärdedel inte kreditvärdiga. För taxibolagen och av rekryteringsföretagen ser det nästan lika illa ut – där är en femtedel inte kreditvärdiga. Likadant ser det ut inom städbranschen.

Många av dessa företag riskerar att gå i konkurs under det närmaste året.

”En del av dem kommer inte att överleva. På totalen blir det kanske ingen stor kon­kursökning i år, men i de här branscherna kommer vi att få se ökningar. Det är ingen vild gissning”, säger Creditsafes vd Henrik Jacobs­son, till Di.

ANNONS
ANNONS

Inte vara på obestånd

Många företag kämpar med att hålla sig vid liv tills stöden är på plats, samtidigt som ett villkor för att få stöd är att företagen inte är på obestånd.

Erik Selander, partner på advokatfirman DLA Piper, säger till Di att det är konstigt att företag som ansöker om krisstöd inte får vara på obestånd.

”Sannolikheten är ganska stor att ett företag hamnat på obestånd till följd av corona­krisen. På det sättet är stödkriterierna ganska trubbiga”, säger han.

Oavsett om de får stöd eller inte, så är det många företag som kommer gå i graven under 2021, spår Henrik Jacobs­son.

”Den andra vågen blir tuffare att ta sig igenom” säger han och konstaterar:

ANNONS
ANNONS

”De statliga stöden löser inte alla problem.”

Läs mer: Nu hotar konkurs för Spyker – igen