Dagens PS

Svensk startup lanserar app för cancerpatienter

war-on-cancer-grundare
Fabian Bolin och Sebastian Hermelin. (Foto: War On Cancer/Press)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 24 sep. 2019Publicerad: 24 sep. 2019

Den nya appen War On Cancer är ett socialt nätverk vars syfte är att radikalt förbättra den mentala hälsan för alla som påverkats av cancer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dagarna har appen släppts till allmänheten, och finns nu tillgänglig att ladda ner på Apples App Store och Googles Play Store.

War On Cancers resa började 2015, då medgrundare Fabian Bolin vid 28 års ålder diagnostiserades med blodcancer.

Från sin sjukhusbädd skrev Fabian om sin diagnos i ett Facebook-inlägg som spred sig 13.000 gånger på mindre än 24 timmar.

Med inlägget väcktes idén om ett slags storytelling-plattform. Bolin började tillsammans med Sebastian Hermelin att forska kring hur de med storytelling kunde hjälpa cancerdrabbade patienter och anhöriga när det kommer till att förbättra den mentala hälsan kopplat till sjukdomen.

“Vi väldigt glada över att vi äntligen kan välkomna alla cancerberörda in till en plattform där de kan bygga autentiska relationer med människor som går igenom liknande utmaningar som de själva. Jag vet själv hur ensam en kan känna sig när en får sin cancerdiagnos och hur hela ens självvärde försvinner i samband med det. Så behöver det inte vara längre.” säger Fabian i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget visar forskning att en av fem patienter lider av klinisk depression i det tysta, och de menar att insatserna som vården gjort räcker inte för att avhjälpa problemet.

“Det är min klara uppfattning att självkänsla har stor betydelse för psykisk hälsa och livskvalitet. Det är ett forskningsområde vi behöver fokusera mer på i framtiden för att öka vård- och livskvaliteten hos patienter”, kommenterar Anna Mia Ekström, överläkare och forskare vid Karolinska Institutet som även arbetar med War On Cancer, i pressmeddelandet.

Målet är att utöver den sociala aspekten även erbjuda en rad olika enkätundersökningar i appen, för att hjälpa både forskningen och sjukvården framåt.

ANNONS

Genom att dela med sig av upplevelser och hälsodata kan patienter “känna en större känsla av mening och syfte i sin egen resa”, tror Sebastian Hermelin.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS