Uppstickarens plattform och patenterade teknik gör det möjligt för amatörer att bygga dataspel som kan spridas till en global publik. Nu ska bolaget noteras på First North.

Adventure Box må ännu vara en doldis hos allmänheten, men plattformen är redan populär bland datorspelsskapare – och det råder ingen brist på ambition.

”Streaming är framtiden i spelvärlden och vi ser oss som en micro-ip-fabrik. Hittills har över 70.000 registrerade användare skapat över 55.000 dataspel på vår plattform, varav ett har drygt 200.000 spelningar”, säger grundaren och vd:n Christopher Kingdon i en intervju med Di Digital.

Adventure Box har utvecklat en plattform där det går att skapa spel med voxel-3D-teknik, ett slags byggstenar, och som även kan delas och spridas med patenterad streaming-teknik.

Bolagets patent som gäller i USA innehåller 58 så kallade claims, och man har även ansökt om patent i Europa, Kina och Japan, enligt artikeln.

Den invigde här säkert koll på att Google precis lanserat en egen streamingtjänst för spel, Stadia, ett faktum som dock inte skrämmer Christopher Kingdon.

Han menar att Adventure Box teknik är överlägsen tack vare mycket lägre bandbreddskrav. Bolagets tjänst behöver som mest 320 Kb/s, att jämföra med Googles krav på minst 10 Mbit/s.

ANNONS
ANNONS

Tack vare det låga kravet kan Adventure Box tjänst användas av i princip alla i hela världen med internetuppkoppling, eller omkring 4,5 miljarder människor. Med andra ord är marknaden minst sagt enorm.

Adventure Box räds inte heller amerikanska konkurrenten Roblox:

”De har en teknik där programvara måste laddas ned och man måste ladda upp sina spel på deras hemsida. Det är trösklar som stoppar många. Vår teknik är enklare och mer användarvänlig.”

Bolaget grundades för fem år sedan, och har i dag elva anställda, skriver Di Digital.

Hittills har man tagit in drygt 48 miljoner kronor i finansiering, varav 20,5 miljoner i den senaste rundan som hanterades av Blasieholmen Investment Group (BIG) och stängdes i somras. I den rundan fick investerare köpa aktier för 9 kronor styck, vilket innebar en rejäl rabatt jämfört med tidigare rundor.

Noteringen på First North genomförs utan emission, och väntas ske den 2 december. Börsvärdet på bolaget är cirka 72 Mkr räknat på en kurs på 8 kronor.