Tjänar tiotusentals kronor mer än i Sverige. Spana in vad du skulle få i lön!

Är du tandläkare i Sverige och missnöjd med lönekuvertet i Sverige. Då kanske det är dags att hoppa på Öresundståget till Danmark. Där är snittlönen snudd på dubbelt så hög som i Sverige, 75.605 kronor jämfört med 40.399 kronor här.

Det visar siffror som bygger på valutaomvandlingen som Dagens Nyheter tagit fram, baserat på Riksbankens officiella valutakurs.

ANNONS
ANNONS

Även svenska sjuksköterskor som väljer att jobbpendla till Danmark får mycket bättre betalt på andra sidan sundet. I snitt ligger lönen för en sjuksköterska i Sverige på 25.661 kronor, vilket kan ställas i relation till en snittlön på 38.873 kronor i Danmark.

Så här ser det ut för en rad yrkesgrupper, visar DN:s granskning, och orsaken är att den svenska kronan är historiskt låg.

”Högre löner i kombination med större möjligheter att förverkliga sina drömmar inom olika branscher har länge varit de skånska arbetspendlarnas drivkrafter. Med nuvarande valutakursblir det en extra push”, säger Malin Dahl, samordnare för Arbetsförmedlingen på den svensk-danska informationstjänsten Øresunddirekt, till tidningen.