Viss ljusning i konjunkturen i Stockholm ingjuter hopp om att ”huvudstaden snart kan återta sin historiska roll som Sveriges jobb- och tillväxtmotor”.

Det säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande med anledning av den aktuella Stockholmsbarometern för fjärde kvartalet 2020.

Enligt den trotsar Stockholmsekonomin andra pandemivågen och om vaccineringstakten håller och krisstöden till företag fungerar som det ska ser Stockholms Handelskammares chefsekonom alltså ljust på tillvaron.

Stockholmsbarometern ökade med 3,7 enheter till ett indexvärde på 94,1 under Q4. 100 utgör normalläget och det visar att ekonomin i Stockholm gick upp under perioden. Dock är den fortfarande svagare än normalt.

Därför ser det ljusare ut

”Det ljusare stämningsläget, trots den andra vågen, är primärt kopplat till intakta globala värdekedjor, en positiv utveckling av världshandeln, tillgång till olika typer av krisstöd och bättre förberedda företag för hemmaarbete”, säger Stefan Westerberg.

ANNONS
ANNONS

Stockholmsbarometern visar samtidigt att en del branscher fortfarande har det tufft. Exempelvis backar hotell- och restaurangs konfidensindikator och landar på mycket svaga 78 under fjärde kvartalet. Snarlik utveckling syns även inom partihandel.

”Det är en indikation på att andra vågen och troligen också strulet med omställningsstödet skakat om dessa branscher rejält och skapat stor oro. Nu har regeringen fått grönt ljus från EU-kommissionen för att förlänga omställningsstödet och om man kan få det att fungera även i praktiken så vore det naturligtvis mycket positivt”, säger Stefan Westerberg.

Läs även: Stockholmsbörsen går mot rekordår [DagensPS.se] »