Dagens PS

Utspel tömmer nattklubbar: "Löfven lyfter inte ett finger"

"Jag är snart i konkurs. Allt jag byggt upp i åratal håller på att försvinna", säger Behrooz Hamzehi, ägare till nattklubben Amiralen i Malmö. (Foto: TT)
"Jag är snart i konkurs. Allt jag byggt upp i åratal håller på att försvinna", säger Behrooz Hamzehi, ägare till nattklubben Amiralen i Malmö. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 okt. 2020Publicerad: 27 okt. 2020

Det är nästan spöklikt tyst och tomt på krogarna – och nya konkurser hotar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag är snart i konkurs. Allt jag byggt upp i åratal håller på att försvinna”, säger nattklubbsägaren Behrooz Hamzehi till TT i en artikel på SvD.se.

Han driver nattklubben Amiralen i Malmö, som har dansgolv och kan ta emot 1 500 gäster.

I dag är hans krog öde och han vädjar om statligt stöd för att överleva.

“Borde inte slaktas för samhällets skull”

“Självklart måste smittan bekämpas, men vi borde få ordentligt stöd av staten. Vi som driver klubbar borde inte slaktas för samhällets skull”.

Efter rapporterar om att krogar inte efterlevde restriktionerna gick statsminister Stefan Löfven (S) ut med beskedet att det är “slutfestat”.

Det var den 22 oktober, för fem dagar sedan, och regeringen återinförde i samband med det att klubbar med dans får ta in max 50 sittande personer i publiken.

Visitas vd: Förläng stödet!

Flera krögare vittnar i TT-artikeln om problem med 50-regeln, där ingen vet hur länge den ska gälla. Personal har sagts upp och kravet på stöd höjs från flera håll.

“Nattklubbarna har i princip fått näringsförbud. Det kan inte vara rimligt att normalt sett fall helt livskraftiga företag som nattklubbarna ska tvingas lägga ner på grund av restriktioner”, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita till nyhetsbyrån och uppmanar regeringen att förlänga såväl permitteringsstödet som omställningsstödet för branschen, som nu slåss för sin fortsatta existens.

“Löfven lyfter inte ett finger”

I en artikel på Di.se, med rubriken “100.000 jobb i fara – nu måste de okunniga politikerna agera”, skriver Henrik Mitelman att de okunniga politikerna i regeringen måste agera för att rädda besöksnäringen från undergång.

“Nu är det slutfestat”, deklarerade Stefan Löfven (S) men statsministern “lyfter inte ett finger” för att rädda jobben i den akut hotade besöksnäringen, anser Dagens Industris Henrik Mitelman.

“Dessvärre verkar regeringen vara mindre intresserad av att hjälpa till, vilket är beklagligt eftersom sektorn dels sysselsätter omkring 200.000 personer, dels fungerar som en språngbräda ut i både vuxen- och arbetslivet för unga i allmänhet och nyanlända i synnerhet.

Hela 42,5 procent av arbetsstyrkan är utlandsfödd och mer än var fjärde anställd är under 25 år, enligt Visita. Nu lider alla och statsminister Stefan Löfven lyfter inte ett finger för att underlätta. Tvärtom”, konstaterar Di-skribenten.

Läs även: Visitas vd: “Det är en omöjlig ekvation” »

Läs vidare: Merkel vill stänga ned tyska restauranger »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS