Dagens PS

Företagarna: Grön skatteväxling obalanserad

Grönska och sol
Beslutsfattarnas gröna skatteväxling är obalanserad och saknar noggranna beräkningar, enligt Företagarnas rapport. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 mars 2021Publicerad: 24 mars 2021

“Sveriges småföretagare står redo att bidra till den gröna omställningen, men de vill också känna att bördan som läggs på dem är rättvis”, säger Philip Thunborg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han är expert inom hållbarhet och infrastruktur på Företagarna och författare till Företagarnas nya rapport om gröna skatter.

För det första måste politikerna vara tydliga med om den gröna skatteväxlingen har ett fiskalt syfte, ett miljösyfte eller ett klimatsyfte då det finns motsättningar mellan dessa tre ändamål, enligt Företagarna.

“Vi vill se minskad miljöpåverkan, inte höra fagra löften om guld och gröna skatter”, säger Philip Thunborg i en artikel på Företagarnas hemsida.

Unika beräkningar i rapporten visar att den gröna skatteväxlingen i Sverige inte är balanserad, utan riskerar att dra över i skattehöjningar, enligt Företagarna.

Den gröna skatteväxlingen som regeringen och samarbetspartierna har inte föregåtts av noggranna beräkningar, därför är risken att den gröna skatteväxlingen är “påtagligt överfinansierad”, menar Philip Thunborg.

“Regeringen och samarbetspartierna måste säkerställa att de skattesänkningar som ingår i växlingen faktiskt genomförs under mandatperioden”, säger han.

Läs även: Företagare djupt besvikna över sämre krisstöd »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS