Den börsnoterade rederijätten Wallenius Wilhelmsen har lyft med över 300 procent sedan i fjol.

ANNONS

Pandemin slog hårt mot familjen Wallenius-Klebergs företagsgrupp.

Den familjeägda koncernen Rederi AB Soya visade förra året den sämsta årsredovisningen på minst ett decennium. Resultatet dök till minus drygt en miljard kronor, en försämring från en vinst på 292 miljoner kronor från året före.

Aktien rasade

Det gäller även för familjens största innehav – det norska börsbolaget Wallenius Wilhelmsen som är världens största biltransportrederi, där Wallenius är storägare med 37,8 procent av aktierna. Aktien rasade genom pandemin ner till omkring motsvarande åtta kronor i mars i fjol.

Sedan dess har aktien dock återhämtat sig starkt och rusat med 337 procent till drygt 33 kronor per aktie. Bara sedan årskiftet har aktien rusat med 40 procent.

”Wallenius Wilhelmsen visade ett positivt resultat för kvartal 2 2020 vilket är positivt för Soyakoncernen”, säger Richard Jeppsson, kommunikationschef på Rederi AB Soya till Di.

Wallenius är känd som en global pionjär inom sjöburna biltransporter, där familjen nu är aktiv ägare i en rad stora rederier.

Positiv framöver

Richard Jeppsson beskriver även 2021 som hittills ”starkt” trots att AB Soya inte lämnar några delårsrapporter, och utvecklingen framöver ser enligt honom positiv ut.

ANNONS
ANNONS

Ett tecken på det kan vara att familjen, trots miljardförlusten för 2020, valde att dela ut 150 Mkr från Rederi AB Soya tidigare i år.

Läs även: Fortsatta problem på fraktmarknaden – ”skyhöga priser” [Dagens PS]