Den legendariske valutahandlaren och finansmannen utmålar Sverige som själviskt.

Enligt George Soros, som firade sin 90-årsdag på onsdagen, har Europa inte tillräckligt med pengar för att hantera både pandemin och klimatkrisen.

Det skriver SvD Näringsliv med hänvisning till den italienska tidningen La Repubblica, som uppmärksammar den åldrige finansikonen, som bland annat knäckte pundet och gjort sig känd för att sticka ut hakan i olika sammanhang.

George Soros är förstås mångmiljardär i dollar några gånger om, men han är också filantrop. Han är jude men har trots det kallats nazist. Ändå var han en av dem som överlevde Gestapo i hemlandet Ungern under Hitlers judeförföljelse.

Soros slår fast att den globala coronakrisen är den värsta han upplevt under sin livstid. När det gäller EU:s återhämtningsplan på 750 miljarder dollar i spåren av virusutbrottet ger han Sverige en saftig känga.

”EU tog ett mycket viktigt steg framåt genom att åta sig att låna pengar från marknaden på en mycket större skala än tidigare. Men då lyckades flera länder, de så kallade ”sparsamma fem” – Nederländerna, Österrike, Sverige, Danmark och Finland – göra det faktiska avtalet mindre effektivt. Tragedin är att de är pro-europeiska i grunden, men mycket själviska. Och de är mycket sparsamma”, anser Soros och understryker att Europa inte har ekonomi att klara av både pandemin och klimatförändringar, berättar SvD, som alltså refererar till den italienska tidningens intervju med den mytomspunne 90-åringen.

George Soros uppges vara god för cirka 8 miljarder dollar. Han har, enligt artikeln, donerat 32 miljarder dollar till välgörenhet.

Han bekymrar sig över utvecklingen i Europa, säger han.

ANNONS
ANNONS

”Jag anser att Europa är mycket sårbart, mycket mer än USA.”

Läs mer på SvD.se.