USA vägrar att utse en ny domare till Världshandelsorganisationen (WTO) som ska lösa handelstvister. Sverige är nu oroliga för att små länder ska bli framtidens förlorare.

Det är Europaportalen som skriver om krisen inom WTO, när en ut av domarna i appellationsdomstolen ska gå i pension.

Är inte en ersättare på plats från och med 10 december kan inte organisationen längre döma i handelstvister, enligt sajten.

Problemet är att Donald Trump och USA, som är kritiska till WTO, vägrar utse en ersättare. Sverige är oroligt för att små länder blir överkörda om de hamnar i tvist med stormakterna, då det inte finns någon dömande makt. Kvar finns enbart avtal mellan länder som avgör.

ANNONS
ANNONS

”Då blir det ofta den starkes rätt som vinner och därför är vi så måna om detta”, säger handelsminister Anna Hallberg (S) till Europaportalen.

EU, Norge och Kanada arbetar på en tillfällig lösning, men WTO brottas med flera problem enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L).

”WTO har ett allvarligt behov av reform. Jag tror inte att det håller på att kollapsa men om inget händer under de närmsta åren kommer den försvagas alltmer och bli irrelevant”, säger Cecilia Malmström till Europaportalen.

USA är kritiska till att länderna försöker hitta en temporär lösning, enligt Europaportalen.